Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна предупреди Китай, че няма да приеме мир с Русия, който включва загуба на територии


Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Снимката е архивна
Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Снимката е архивна

Украйна няма да приеме никакви предложения за прекратяване на войната с Русия, които предвиждат загуба на украински територии. Това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба по време на среща със специалния пратеник на Китай в Киев Ли Хуей. Той посети Украйна с цел да преговаря за “политическо решение” на войната.

Министерствата на външните работи на Китай и на Украйна съобщиха в четвъртък подробности за посещението на Ли в Киев по-рано през седмицата.

То дойде, след като през февруари Китай публикува предложение с 12 точки за войната в Украйна, което призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия от Украйна. Кремъл приветства предложението, а западните съюзници на Украйна го критикуваха с аргумента, че той облагодетелства единствено Русия.

Ли е най-високопоставеният китайски дипломат, който посещава Киев от началото на руската военна агресия през февруари 2022 г. По време на визитата си той е призовал “всички страни” да работят за създаване на условия за прекратяване на конфликта, съобщи китайското външно министерство.

По време на среща със Зеленски той е “обяснил позицията на Китай за политическо решение на украинската криза”, се добавя в съобщението. Като цел на пътуването на Ли Пекин посочи намиране на “политическо решение” на конфликта - така Китай нарича войната на Русия срещу Украйна.

Пекин не осъди руската агресия срещу Украйна и отказа да наложи санкции на Русия заради инвазията. Пекин няколко пути се въздържа при гласуване на резолюции на ООН, които призовават Москва да изтегли армията си от украинската територия. През март китайският лидер Си Дзинпин посети Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин.

Ли е бивш посланик на Китай в Русия. По време на пътуването си в Европа, той ще посети също Полша, Франция и Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG