Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бизнесмен отново беше оправдан за убийството на журналиста Ян Куциак в Словакия


Жена полага свещи пред портретите на убитите Ян Куциaк и годеницата му Мартина Кушнирова. Снимката е от 2018 г.
Жена полага свещи пред портретите на убитите Ян Куциaк и годеницата му Мартина Кушнирова. Снимката е от 2018 г.

Съд в Словакия за втори път призна бизнесмена Мариан Кочнер за невинен по обвинения, че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през 2018 г. в дома им.

Приживе и до дните преди смъртта си Куциак разследваше връзки на словашкото правителство с мафията. Мариан Кочнер, който според медийни публикации е имал връзки с членове на тогавашната управляваща партия, е сред героите в разследванията на убития журналист.

Първоначално през 2020 г. Кочнер и неговата асистентка Алена Жужова бяха признати за невинни като организатори на заговора за убийство. След това обаче Словашкият върховен съд отмени присъдите и нареди повторно разглеждане на делото.

С решението на съда от петък Кочнер беше повторно оправдан. Неговата асистентка Жужова обаче беше призната за виновна за участие в заговора за убийство. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

След повторното оневиняване на Кочнер близките на убитата двойка изразиха възмущение. Според тях Жужова не е имала мотив сама да поръчва убийствата и е доказано, че е работила пряко за бизнесмена. По-рано по време на процеса един от мъжете, осъдени за посредничество, свидетелства, че Жужова му е казала, че убийството е поръчано от Кочнер.

27-годишният Куциак и годеницата му бяха застреляни през феврурари 2018 г. в дома си. Убийството предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г.

Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Малко след убийството беше публикувано последното разследване на Куциак, което разкри връзки между двама високопоставени държавни служители и италианската мафиотска организация Ндрангета.
Извършителят на убийството Мирослав Марчек се призна за виновен, а Върховният съд на Словакия потвърди присъдата му от 25 години затвор през декември 2020 г.

Протести година след убийството на словашкия журналист Ян Куциак
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG