Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ настояха за освобождаването на повече от 1500 политически затворници в Беларус


Президентът на Беларус Александър Лукашенко присъства на съвместни военни учения, проведени от беларуски и руски войски през февруари 2022 г.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко присъства на съвместни военни учения, проведени от беларуски и руски войски през февруари 2022 г.

САЩ настояват за освобождаването на повече от 1500 политически затворници в Беларус. Това се казва в официално изявление на Държавния департамент на САЩ, разпространено късно в събота.

То беше публикувано в навечерието на Деня на солидарност с беларуските политически затворници, който се отбелязва на 21 май.

"Осъждаме режима на Лукашенко в Беларус за несправедливото задържане на над 1500 политически затворници", се казва в изявлението на Държавния департамент.

"Тези мъже и жени са арестувани и хвърлени в затвора за упражняване на техните човешки права и основни свободи в стремеж към беларуската демокрация, заради протест срещу фалшифицирани избори или за противопоставяне на войната на Русия срещу Украйна", пише още в позицията.

От Държавния департамент добавят, че много от съдебните процеси срещу задържаните се проведоха при закрити врата, без възможност за обществен контрол и отчетност.

В много от случаите режимът напълно забрани контактите между политическите затворници и техните семейства и близки, като САЩ дават пример с опозиционерите Виктор Бабарика и Сяргей Циханоуски. В други случаи роднини и адвокати дори не знаят къде са държани затворниците.

През 2020 г. както Бабарика, така и Циханоуски съобщиха, че възнамеряват да се кандидатират за президентския пост на изборите, които се проведоха по-късно същата година. И двамата обаче бяха арестувани и осъдени, преди да могат да се регистрират за вота.

Впоследствие дългогодишният президент на страната Александър Лукашенко беше обявен за победител на изборите, което доведе до масови протести. Според редица държави и наблюдатели вотът беше масово манипулиран. Демонстрациите продължиха месеци, като протестиращите искаха оттеглянето на Лукашенко, който е на власт от 1994 г., и нови избори. Това не се случи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG