Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва твърди, че са убити 70 "главорези" от диверсионните групи, нахлули в Белгородска област


Белгородска област, 22 май
Белгородска област, 22 май

Руското министерство на отбраната съобщи, че въоръжените диверсионни групи, които проникнаха от Украйна в руската Белгородска област, са били "блокирани и разгромени".

В понеделник на руско-украинската граница избухнаха ожесточени сблъсъци, като Москва обвини украинска "група диверсанти" за нахлуване в страната, а Киев отрече да има връзка.

Въоръжена група, която се нарича Легион "Свобода за Русия" и твърди, че е съставена от руснаци, сътрудничещи на украинските сили, пое отговорност за нападението. Те са действали заедно с членове на Руския доброволчески корпус. През нощта в Белгородска област беше извършена и атака с дронове, която предизвика взрив в сграда на местната Федерална служба за сигурност (ФСБ).

По време на всекидневната си пресконференция във вторник говорителят на руското МО генерал-лейтенант Игор Конашенков каза, че "остатъците от националистите бяха изтласкани на територията на Украйна, където бяха обстрелвани до пълната им ликвидация". По думите му са били "унищожени над 70 украински терористи, 4 бронирани бойни машини и 5 пикапа". Тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници, отбелязва Ройтерс.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев , който сега е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия, коментира, че отричането от страна на Киев, че има връзка със събитията, е "лъжа".

"Що се отнася до тези главорези... въпросът се състои единствено в това, какво да правим с тях. Те трябва да бъдат просто унищожени като плъхове и дори да не бъдат вземани в плен", каза той.

Следственият комитет на Русия съобщи, че е образувал наказателно производство по шест члена, включително за терористична атака, във връзка с влизането на диверсионни групи в населени места. По-рано властите на Белгородска област въведоха режим на антитерористична операция.

Ще се разследват още случаи на опит за убийство, умишлено унищожаване или повреждане на имущество, трафик на оръжие и взривни вещества. По-рано беше съобщено за шестима ранени по време на атаката.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк коментира, че Украйна няма пряко отношение към диверсионната група, но "с интерес наблюдава случващото се и проучва ситуацията". Според него единствената движеща политическа сила в една тоталитарна държава "винаги неизбежно е партизанско движение с оръжие в ръце. Подоляк добави, че "нелегалните партизански отряди все пак са съставени от руски граждани".

По-рано представителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Андрий Юсов каза пред украинския канал "Суспилне", че легионът "Свобода за Русия" и Руският доброволчески корпус действително провеждат операция в Белгородска област, за да отблъснат врага и да създадат пояс на сигурност за защита на украинското цивилно население". Той подчерта, че в Белгородска област са влезли "изключително руски граждани".

Това е поне втората диверсионна операция на руска територия. В началото на март Руският доброволчески корпус пое отговорност за нападение в Брянска област, по време на което негови бойци за кратко окупираха селата Любечане и Сушани. Тогава губернаторът съобщи, че при нападението са загинали двама души, а едно дете е било ранено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG