Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата нареди на МВР да издирва боядисалите Дома на Европа


Така изглеждаше сградата на Дома на Европа след вандалската проява
Така изглеждаше сградата на Дома на Европа след вандалската проява

Прокуратурата съобщи във вторник, че води дело за хулиганство заради хвърлената боя по Дома на Европа в София, като наблюдаващият прокурор е дал указания на органите МВР "за действия за установяване на извършителите".

В неделя участници в демонстрация, наречена "Поход за мир и суверенитет“, замерваха с боя сградата в центъра на София, в която се помещават представителствата на Европейската комисия (ЕК) и Европейският парламент (ЕП).

Ден по-късно, след като вандалските действия бяха осъдени от ЕК, ЕП, евродепутати, ГЕРБ и ПП-ДБ, от МВР съобщиха, че е образувано досъдебно производство. "При прегледа на записи от видеонаблюдението е установено, че група хора хвърлят яйца и разпръскват червена боя по сградата”, но продължава работата по установяване на тяхната самоличност, уточниха от полицията. Във вторник все още не беше съобщено това да са е случило.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 21 май, около 15:30 часа, "са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред", казаха само още от държавното обвинение.

Проявата беше организирана от няколко неправителствени организации и отделни граждани, като в него се включиха и политици от проруската партия "Възраждане", БСП и Мая Манолова. Това се случи без Столична община да е одобрявала шествието да минава оттам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG