Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков препоръча на Делян Добрев да си даде имунитета сам


Кирил Петков по време на среща с партия ГЕРБ в Народното събрание по-рано през май.
Кирил Петков по време на среща с партия ГЕРБ в Народното събрание по-рано през май.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков препоръча на всеки депутат, на когото му се иска имунитета, да го дава сам. Той каза това късно във вторник вечер, цитиран от БТА.

По-рано през деня прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев по старо дело. Партия ГЕРБ, от която Добрев е част, отказа да подкрепи това искане.

Изказването на Петков идва ден, след като акад. Николай Денков от ПП и Мария Габриел от ГЕРБ съобщиха, че ще предложат правителство с ротационен премиер. Реакцията спрямо искането на имунитета на Добрев е първият път след договорката, в който лидери от двете формации изказват противоположни мнения.

Софийската градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013).

Искането е свързано с обвинения по т.нар. дело за АЕЦ "Белене", по което Добрев първоначално беше сред разследваните, но преди две години изненадващо отпадна от обвинителния акт, който беше внесен в съда.

От парламентарната група на ГЕРБ съобщиха, че няма да подкрепят свалянето на имунитета на колегата им.

Самият Добрев коментира, че няма проблем да се откаже от имунитета си, но не възнамерява да го направи, защото смята искането на прокуратурата за опит за саморазправа. Той нарече институцията "един репресивен орган".

Кирил Петков от ПП изрази различно мнение във вторник. Той каза още, че при такива случаи в парламента трябва да се прави комисия, която да разследва. Да внимаваме прокуратурата да не се използва като политическа бухалка.

„Аз лично призовавам всеки, който не се страхува, да си дава имунитета сам“, добави Петков.

В понеделник Мария Габриел от ГЕРБ и акад. Николай Денков съобщиха, че с втория мандат коалицията ПП-ДБ ще предложи правителство с ротационен премиер. Първо, министър-председател ще е Денков от ПП, а след 9 месеца той ще напусне поста и премиер ще стане Мария Габриел от ГЕРБ.

Целта на тази организация по думите им е двете коалиции да съберат достатъчно голямо мнозинство в парламента, с което да могат да правят конституционна реформа. Тя ще включва промени именно в прокуратурата и се очаква да създаде работещ механизъм за разследване на главния прокурор.

По думите на Петков това правителство не е коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го описа като „отговорно поведение“ към избирателите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG