Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП ще бъде опозиция на кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ, ДПС засега "наблюдава"


Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Колаж
Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Колаж

БСП ще бъде опозиция на кабинет на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) и на ГЕРБ, а ДПС засега наблюдава процеса - да види докъде ще стигне. И двете партии засега не са поканени на разговори за съставяне на правителство с втория мандат, който президентът Румен Радев ще връчи на втората политическа сила - коалицията ПП-ДБ.

В понеделник ПП-ДБ и ГЕРБ съобщиха, че ще предложат правителство за 18 месеца с ротационен премиер. В първите девет месеца министър-председател ще бъде Николай Денков от ПП-ДБ, а вицепремиер и външен министър Мария Габриел от ГЕРБ. За следващите девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер.

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, след като партията ѝ спечели най-много гласове на изборите на 2 април. Тя обаче върна мандата неизпълнен, след като ГЕРБ се договори за съвместно управление с мандата на втората политическа сила - ПП-ДБ.

БСП се чувства предадена

Пред бТВ в четвъртък Нинова каза, че ПП-ДБ не е търсила БСП за подкрепа за правителство с втория мандат, а вече се е договорила с ГЕРБ. Тя определи това като "политическо предателство".

"Това е коалиция, сглобена от омерта и желание за власт - от нищо друг", каза Нинова.

По думите на Нинова тази коалиция е "създадена да спаси лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и няколко души от ПП от търсенето на отговорност".

Нинова каза, че заявката да не се дава нито един имунитет на депутат означава, че те ще си пазят взаимно гърба. "Ще сменят регулаторните орани и ще вземат службите от президента – тоест ще владеят държавата", добави тя.

Във вторник прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев по старо дело. Партия ГЕРБ, от която е Добрев, отказа да подкрепи това искане, а съпредседателят на ПП Кирил Петков препоръча на всеки депутат, на когото му се иска имунитета, да го дава сам.

ДПС чака да види какво ще стане

Засега ДПС не е поканена на разговори и засега не участва в съставянето на това правителство, каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ пред журналисти. "Засега и ние като вас наблюдаваме процеса и да видим докъде ще стигне", каза той.

"Както и вие виждате, всеки ден нещо се мени, нещо се случва, така че да не предпоставяме нещата, защото когато предпоставяме събития, можем да навредим на процеса", добави Карадайъ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG