Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДСБ подкрепя Денков за премиер и иска редовно правителство, което да проведе реформи


Председателят на ДСБ Атанас Атанасов
Председателят на ДСБ Атанас Атанасов

ДСБ потвърди подкрепата си за кандидата за премиер Николай Денков, излъчен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП–ДБ). Позицията на партията, която е част от обединението „Демократична България“, идва часове преди президентът Румен Радев да връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер на ПП-ДБ.

Преди седмица ПП-ДБ и ГЕРБ съобщиха, че са постигнали съгласие за правителство с втория мандат, подкрепено от двете формации. Договорката предвижда Николай Денков и Мария Габриел от ГЕРБ да се редуват на позицията премиер, като първи да я заеме Денков.

В събота обаче ГЕРБ съобщи, че замразява преговорите за общо управление с ПП-ДБ като посочи за причина разпространен от депутата Радостин Василев запис на онлайн заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

Впоследствие представители на ГЕРБ предложиха Мария Габриел да получи мандата за съставяне на правителство с втория мандат от президента и тя да бъде премиер преди Денков. Самият Денков каза в неделя, че такъв въпрос не стои.

В понеделник ДСБ потвърди подкрепата си за Денков и „постигнатата управленска формула“.

„Ще положим всички възможни усилия, за да бъде излъчен редовен кабинет, който да овладее изострената политическа криза и проведе необходимите реформи“, посочва партията.

„ДСБ взема политическите си решения с оглед националния интерес и не се поддава на политически интриги и шантаж, координирани от силите, които целят отклоняване от евроатлантическия път на България и връщането и в прокремълската сфера на влияние“, се казва още в позицията.

Представители на другите партии в „Демократична България“ също изразиха подкрепа за правителство с премиер Николай Денков.

Съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев каза пред БНТ в неделя, че е „много важно за реформите в страната академик Денков да е премиер през следващите 9 месеца“.

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов посочи пред БНР отново в неделя, че е „абсолютно императивно“ да се излъчи правителство с втория мандат, а първият премиер трябва да е Николай Денков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG