Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ ден след замразяване на преговорите


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи в понеделник мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Съобщението идва ден след обявеното замразяване на преговорите от страна на ГЕРБ.

На 22 май кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Мария Габриел върна на президента неизпълнен мандат за съставяне на правителство. Това се случи след като по-рано номинираният за министър-председател Николай Денков от ПП-ДБ каза, че коалицията му, която трябва да получи втория мандат, се е договорила с ГЕРБ за подкрепа.

Двете коалиции съобщиха, че са се договорили за управление с мандат на ПП-ДБ и премиери на ротация за срок от 9 месеца и министри, посочени от ПП-ДБ. Няколко дни по-късно стана ясно, че има желание от ГЕРБ за включване в кабинета и на други техни министри (освен Мария Габриел).

В събота от ГЕРБ съобщиха, че замразяват преговорите. Като причина бяха посочени разпространени в петък записи от Радостин Василев от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", проведено на 21 май, неделя.

На записа се обсъждат различни политически теми, една от които е свързана с предложения на партията за възможни назначения в държавни служби, които са били одобрени от посолства на други страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG