Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП обвини служебния кабинет, че незаконно е харчил пари от фискалния резерв. Правителството отрече


Парламентарната група на БСП.
Парламентарната група на БСП.

Служебното правителство „най-вероятно си е позволило“ да използва средства от фискалния резерв, които не са били разрешени и „най-вероятно“ това е незаконен акт. Подобно обвинение отправи парламентарната група на БСП срещу служебния кабинет на Гълъб Донев.

Обвинението идва, след като преди дни служебното правителство поиска удължаване на действието на Закона за бюджета за 2022 г., както и възможност да изразходва средства от фискалния резерв. Харченето от резерва от страна на правителството е ограничено с решение на Народното събрание. Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене в четвъртък ново удължаване на закона за бюджета за 2022.

„По наша предварителна информация за месеците март и април от фискалния резерв са ползвани около 1,5 млрд. през месец март и около 2,8 млрд. от месец април“, каза Румен Гечев по време на брифинг на социалистите, на който присъстваха множество техни представители.

От БСП казаха, че освен за състоянието на фискалния резерв се притесняват и за състоянието на т.нар. Сребърен фонд, с който се гарантира работата на пенсионната система в страната. От партията са поискали информация по казуса както от служебното правителство, така и от Българската народна банка (БНБ).

Малко по-късно в съобщение на сайта си от Министерството на финансите написаха, че всички средства по Сребърния фонд и по програми и проекти на Европейския съюз „са налични в пълен размер“.

„Министерството на финансите стриктно спазва законово определените ограничители при управлението на средствата“, пишат още от министерството.

Гласуването на нов закон за бюджета за 2023 г. е обект на спор и фалшиви новини от края на 2022 г. досега. В края на миналата година на няколко пъти служебният кабинет отказваше да внесе предложения за изготвяне на бюджет за 2023 г. с различни аргументи. Част от партиите също отхвърляха гледането на нов бюджет с мотива, че това ще бъде „предизборна агитация“.

По време на предизборната кампания изтекъл доклад от Министерството на финансите стана повод за спекулации за кризисно състояние на държавните финанси, както и невъзможност да се изпълнят изисквания за максимален дефицит, които позволяват приема в Еврозоната. Това беше отречено както от министъра на финансите Росица Велкова, така и от служебния премиер Гълъб Донев. Тогава служебното правителство каза, че бюджет с дефицит от 3% е изпълнима цел, но по-късно се отметна от това и заложи бюджет с дефицит от 6,8%.

За големите дупки в бюджета Донев обвини предишните няколко парламента, въпреки че по-рано отричаше, че такива дупки изобщо съществуват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG