Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нищо от това не е вярно". Даниел Александров от ГЕРБ е разследван за блудство с дете


Даниел Александров
Даниел Александров

Софийската градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на още един депутат, съобщиха от държавното обвинение в сряда.

В съобщението се споменават само инициалите Д.А., който е разследван за сексуално насилие над 14-годишно дете. Става въпрос за бившия борец Даниел Александров, който в момента е депутат от ГЕРБ. Малко по-късно в сряда той направи кратко изявление пред партийната си централа, с което отрече твърденията на прокуратурата.

"Няма нищо от това, което е написано по мой адрес, нищо от това не е вярно. Стоя зад името си и всичко това ще докажа в съда", каза депутатът, добавяйки, че "в дъното на това нещо стои моят развод, който е вече от месец и половина, два".

Александров отказа да отговаря на журналистически въпроси и не уточни дали е склонен сам да се откаже от депутатския си имунитет, за да му бъде повдигнато обвинение.

От СГП посочват, че на 7 май в Бистрица народният представител "чрез употреба на сила извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст".

Разследващите твърдят, че са събрали достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинение на Александров, за което Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

Подобен случай досега не е бил съобщаван официално от прокуратурата или МВР. Александров е от Дупница, но беше избран за депутат на изборите на 2 април от листата на ГЕРБ-СДС в 23-ти многомандатен избирателен район в София. В момента е член на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта, както и на комисията по туризъм в парламента.

Бившият борец влезе в 49-ото Народно събрание на мястото на бившия директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който се отказа от депутатското си място с обяснението, че ще бъде „по-полезен за хората и обществото като лекар-ортопед травматолог“.

По информация на БНР Александров дължи мястото си в листата на ГЕРБ на близкото си познанство с лидера на партията Бойко Борисов и дори е един от обсъжданите варианти за кандидат-кмет на Дупница на предстоящите през есента местни избори.

Преди ден Софийската районна прокуратура съобщи, че е предложила на Гешев да поиска и имунитета на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Причината е разследване за това, че е подписал невярна декларация за липса на двойно гражданство преди да бъде назначен за служебен министър в кабинета на Стефан Янев през 2021 г.

Главният прокурор вече поиска официално имунитета на Борисов заради разследването "Барселонагейт", по което лидерът на ГЕРБ е заподозрян за участие в схема за пране на пари в Испания. Пред ден с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ беше избрано правителството на Николай Денков.

Това се случва на фона на открития конфликт между Гешев и парламента, след като номинираната от ГЕРБ Мария Габриел се обяви за оставката му, а ДПС я подкрепи. Последва процедура по отстраняването му във ВСС, зад която главният прокурор видя „политическото влияние на ГЕРБ“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG