Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев отложи изявлението си по БНТ. Иска да бъде изслушан от депутатите за корупция по високите етажи на властта


Иван Гешев
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е решил да отложи заявеното от него за петък обръщение към обществото по БНТ. Информацията не беше официално съобщена от неговия пресцентър, но източници от прокуратурата потвърдиха пред Свободна Европа.

Главният прокурор има право на това обръщение по Закона за радиото и телевизията и се очакваше да го направи в петък. Той направи тази заявка в четвъртък късно вечерта, в края на 14-часовото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което беше обсъждано предсрочното му отстраняване.

Не са ясни причините Гешев да промени решението си, но според информацията за него е повлияло развитието във ВСС, след като в четвъртък той отново не беше отстранен. Възможно е обаче това да стане другия четвъртък. Именно тогава се очаква той да направи обръщението си.

Освен това, във вторник му предстои пътуване в Брюксел, където е поканен на изслушване от евродепутати във връзка с разследването "Барселонагейт", по което той поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По-късно в петък от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Гешев е изпратил писмо до председателя на парламента с искане да бъде изслушан от народните представители "във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние".

Главният прокурор посочва, че изслушването "следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация".

На заседанието на ВСС беше решено да се прекрати частично процедурата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, тъй като шестимата членове на Прокурорската колегия на съвета, внесли първото предложение за това, го оттеглиха изненадващо. То беше внесено с мотива, че е нарушил закона, като се е намесил в разследването на взрива до служебната му кола през май.

Изслушани бяха свидетели по второто предложение за уволнение на Гешев - заради това, че е уронил престижа на съдебната власт с думите си, че от парламента трябва да бъде "изхвърлен политическият боклук" .

Изслушани бяха зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, директорът на следствието и зам. главен прокурор Борислав Сарафов и Марчела Панталеева от дирекция “Публична комуникация" в прокуратурата.

Политическите реакции след заседанието на ВСС

Междувременно политици от всички партии коментираха случилото се във ВСС.

Новият правосъден министър от правителството на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Атанас Славов каза, че е скандализиран от част от оповестената информация. Той написа в профила си във Фейсбук, че два факта от заседанието са му направили силно впечатление.

Първият е "заявлението на част от членовете на ВСС, вносители на искането за освобождаване на главния прокурор, че са били подложени на натиск чрез привикване с призовки във Върховната касационна прокуратура, както и чрез медиен натиск".

Според министъра това е достатъчно да се свика отделно заседание на ВСС.

"Вторият факт, който намирам за скандален, е признанието на служителка на отдела за връзки с обществеността на Главна прокуратура и свидетел на Иван Гешев за това как заплашителното писмо е стигнало до самия главен прокурор", написа още той по повод писмото, за което Гешев сам съобщи, че е получил със заплаха да подаде оставка, иначе някой ще "натисне копчето enter".

Пред ВСС Марчела Пантелеева каза, че след като е получил писмото при връщането си от посещение в Турция: "В един момент поведението на главния прокурор се смени, замръзна, ядоса се, вбеси се, след това скъса писмото".

Славов отбеляза, че "шофьор на прокуратурата е приел писмото, влязъл е във ВИП салона на летище "София" и го е занесъл на главния прокурор, като през цялото време остава впечатлението, че е знаел кой е източникът на въпросното писмо". Този въпрос, според министъра, също си заслужава да се разгледа по-детайлно.

Развитието на процедурата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев "показва във всеки изминат час колко належаща е дълбока съдебна реформа в България", коментира пред журналисти бившият правосъден министър в кабинета "Петков" - Надежда Йорданова, която сега е депутат от ПП-ДБ.

По думите ѝ случилото се в четвъртък във ВСС "за пореден път показва, че институцията на главния прокурор не е адекватна на това, от което има нужда обществото, защото главният прокурор явно се занимава с всичко друго, но не и да организира обективно, пълно разследване, особено на престъпленията от висок обществен интерес".

От своя страна депутатката от ГЕРБ-СДС Рая Назарян коментира по повод случилото се във ВСС, че съветът сам взима решенията си.

"Какви решения, как, по какви правила ще ги взима ВСС и е изцяло в техните правомощия и не зависи от нас. Ние вмешателство не упражняваме спрямо този независим орган", каза Назарян.

Като "лакардия" определи пък случващото се във ВСС депутатът от ДПС Делян Пеевски в лаконичен коментар пред журналисти.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на свой ред определи заседанието като "прецедент" заради продължителността му, но каза, че предпочита да не коментира съдържанието на разговорите.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" отбеляза, че "сме зрители на това, което се случва като битка на влияние в съдебната власт". По думите му като български граждани отдавна всички искаме оставката на главния прокурор и той трябва да я подаде.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че "тъжното е, когато виждаме, че във ВСС има хора, които всъщност са копчета и като им натиснеш копчето - работят, като им натиснеш копчето – спират да работят". Според него е ясно, че статуквото, което преди е подкрепяло Гешев "се разцепило на две".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG