Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искаме Сърбия без насилие". Десетки хиляди излязоха на шести протест в Белград в рамките на месец


Част от присъстващите десетки хиляди на протеста против сръбското правителство в Белград, 9 юни
Част от присъстващите десетки хиляди на протеста против сръбското правителство в Белград, 9 юни

Десетки хиляди души излязоха на пореден антиправителствен протест в Белград в петък.

Протестиращите критикуват реакцията на правителството след двете масови стрелби в началото на май, при които загинаха 18 души.

Протестиращите призоваха за оставката на президента Александър Вучич и залепиха послания на вратата на правителствената сграда, едно от които гласеше: "Стига толкова". Пред сградата бяха оставени и картонени фигури, изобразяващи Вучич и министър-председателя Ана Бърнабич в затворнически костюми на черно-бели райета.

Образите на сръбския президент Александър Вучич, главния редактор на таблоида "Информатор" Драган Вучичевич и министър-председателя Ана Бърнабич в затворнически костюми, 9 юни 2023 г.
Образите на сръбския президент Александър Вучич, главния редактор на таблоида "Информатор" Драган Вучичевич и министър-председателя Ана Бърнабич в затворнически костюми, 9 юни 2023 г.

Шествието беше шестият протест "Сърбия срещу насилието" след първата стрелба на 3 май. Основното искане на протестиращите е "да се спре насърчаването на насилието в публичното пространство".

Актьорът Милан Марич се обърна към присъстващите, като каза, че макар животът на жертвите да не може да бъде върнат, "можем да направим така, че това да не се повтори. Искаме Сърбия без насилие, Сърбия с надежда."

Стрелбата на 3 май беше в училище в Белград и отне живота на 10 души. На мястото на инцидента беше арестуван тийнейджър, който е посещавал училището. Втората масова стрелба се случи на следващия ден и при нея загинаха осем души. При тази стрелба беше арестуван 21-годишен мъж.

Освен че призоваха Вучич да подаде оставка, протестиращите поискаха и оставката на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и на шефа на Агенцията за сигурност Александър Вулин, като ги обвиняват, че не са успели да изправят престъпни групи пред правосъдието. По-рано Вучич отхвърли искането за уволнение на Гашич, но не коментира Вулин.

Протестиращите искат също така отнемане на националните лицензи за излъчване на телевизионните канали Pink TV и Happy TV и забрана на някои таблоиди, които обвиняват в насърчаване на насилието. Като искане беше посочена и смяна на ръководството на националните радио и телевизия на Сърбия.

Протестиращите обещаха да започнат "нови действия", ако исканията им не бъдат изпълнени до края на следващата седмица.

На 7 юни Бърнабич каза, че исканията на протестиращите са политически. Тя предложи да подаде оставка, но също така покани опозиционните партии, които подкрепиха протестите, да участват в диалога.

Лидерите на протестите казаха, че няма да разговарят с правителството, докато не бъдат изпълнени всички техни искания.

На 7 юни Вучич каза, че е ясно, че ще има извънредни парламентарни избори и че е въпрос само на избор на месеца, в който те ще се проведат. Предсрочните избори обаче не са сред исканията на протестиращите. В петък Вучич каза пред Ройтерс, че правителството му не е виновно.

"Не очаквах да се случи у нас". Масови протести в Сърбия срещу оръжията
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG