Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев върна за ново обсъждане отделянето на следствието от прокуратурата


Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт, с които Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от структурата на прокуратурата. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в сряда.

Новината идва по-малко от две седмици след като парламентът прие промените. До този момент НСлС попадаше под контрола на прокуратурата и нейния административен ръководител – главния прокурор.

В мотивите за ветото си Румен Радев посочва, че направените законови изменения възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед прозрачното функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Така без убедителни аргументи Народното събрание сега ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз, пише в позицията на президента.

Освен това според Радев при приемането на тези разпоредби не е съобразено изискването на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания.

Ветото му може да бъде преодоляно, ако за закона в този му вид, в който е върнат от президента, гласуват повече от половината от всички депутати или най-малко 121.

Промените, с които следствието беше извадено от структурата на прокуратурата, бяха предложени от "Възраждане". Част от тях първоначално бяха отхвърлени от правната комисия между първо и второ четене, но на 2 юни бяха разгледани и приети с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

С тях ръководството на НСлС попадна директно под контрола на нейния директор. Той ще има властта да назначава следователите и да осъществява административно-организационното и методическо ръководство на цялата структурата. Предложенията за директор могат да се правят от не по-малко от трима членове на Висшия съдебен съвет, както и от министъра на правосъдието.

До момента НСлС попадаше под контрола на прокуратурата и нейния административен ръководител – главния прокурор. Формално лидер на следствието беше един от заместниците на главния обвинител, който обаче също му беше подчинен.

Отделянето на следствието от прокуратурата дойде в момент, в който главният прокурор Иван Гешев и директорът на следствието Борислав Сарафов са в открит сблъсък. Всичко започна с взрива край колата на главния прокурор. След него Сарафов в продължение на дни поддържаше една версия, след което обаче се отметна и каза, че е бил подведен от Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG