Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия раздава оръжие на доброволци от области по границата с Украйна


Снимка на диверсанти от легиона "Свобода за Русия". Снимката е архивна
Снимка на диверсанти от легиона "Свобода за Русия". Снимката е архивна

Руските власти са започнали раздаване на оръжия за доброволци от пограничните райони с Украйна. Близо Близо три хиляди души от Белгородска област са получили картечници, оръжия за сваляне на дронове и автомобили за придвижване.

Новината идва, след като на няколко пъти бойци от т.нар. Руски доброволчески корпус и диверсанти от легиона „Свобода за Русия“, съставени от руски граждани, които се бият на страната на Украйна, извършиха атаки в района на Белгород.

Освен в Белгородска област оръжия са раздадени и на жителите от Курска област. Областният управител Роман Старовойт публукува видео, на което инспектира тренировъчен център за доброволци за руската отбрана. Той призова за снабдяването на доброволците с „военни оръжия“ от оръжейните производители. Изказването привлече вниманието на специализиран военен канал в телеграм, в който беше посочено, че досега доброволците са били снабдявани с ловни карабини, които могат да произвеждат само единични изстрели.

По време на атаките на Руския доброволчески корпус и легиона „Свобода за Русия“ през 2023 г. се стигна до обстрел срещу няколко селища в района на Белгород. Най-тежко пострада град Шебекино, където няколко сгради бяха повредени, а хиляди граждани бяха евакуирани.

По-късно Москва съобщи, че е „блокирала и разгромила“ диверсантните групи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG