Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Колос с глинени крака". Боец от "Свобода за Русия" разказва за щурма край Белгород


Боец от Руския доброволчески корпус (РДК) на граничния пункт Грайворон в Козинец, Белгородска област, Русия. Снимката е публикувана от РДК на 23 май 2023 г.
Боец от Руския доброволчески корпус (РДК) на граничния пункт Грайворон в Козинец, Белгородска област, Русия. Снимката е публикувана от РДК на 23 май 2023 г.

Диверсанти от легиона "Свобода за Русия" и Руския доброволчески корпус атакуваха от Украйна територия на граничната Белгородска област в Русия и влязоха в сражения с местни военни. Москва отвърна, че ги е разгромила. Те разказват друго. За първи път един от легионерите проговаря.

На 22 май на руско-украинската граница избухнаха ожесточени сблъсъци, когато руснаци, които се бият на страната на Украйна във войната, започната от Русия, нахлуха в родината си. Боевете се пренесоха в областния център Грайворон в Белгородска област и местният губернатор съобщи за шестима ранени.

Москва веднага обвини властите в Киев, че стоят зад атаката. Украинските власти отрекоха. Сега диверсантите от Легион "Свобода за Русия", които веднага поеха отговорност заедно с Руския доброволчески корпус (РДК), потвърждават, че макар да работят заедно с украинската армия, това е била тяхна собствена операция.

Тогава диверсантите съобщиха, че са „освободили селището Козинка в Белгородска област“, а техни „отряди са навлезли в Грайворон“.

"Ще продължим. Русия ще бъде свободна!", се казваше в съобщението.

Навлизането на руска територия се смята за най-голямото, откакто Кремъл започна войната си срещу Украйна преди 15 месеца. То беше последвано от атака с дронове, включително по сграда на местната Федерална служба за сигурност (ФСБ).

След атаката руското министерство на отбраната съобщи, че са убити 70 "главорези" и е иззето голямо количество военно оборудване, включително западно производство. Диверсантите обаче казват, че загубите им са много по-малки и това е поредната лъжа на Москва. За показаното от руските военни оборудване казват, че не е било заграбено сега, а по-рано, по време на сраженията край Бахмут. Легионерите съобщават и за няколко десетки убити руски граничари.

Един от бойците на Легион "Свобода за Русия" с прякор Цезар, участвал в атаката, даде интервю на журналистката от Current time Ирина Ромалиская. Той казва, че основният извод след операцията е, "че границата (на Русия) не е сигурна" и предупреждава в Кремъл "да не се отпускат", защото "това не е краят за тях".

"Свободна Русия" е обявена за терористична организация в Русия и е включена в кремълския списък на терористите и екстремистите.

"Успешна въоръжена борба срещу режима на Путин"

Цезар разказва, че е роден в Сочи, но през последните 20 години живее в Санкт Петербург. Преди да хване оръжието е бил педагог и преподавател.

Казва, че той и сподвижниците му не са планирали да стигнат до самия град Белгород, макар че вероятно са можели да го направят. Целта е била Грайворон. И са постигнали всички задачи, които са си поставили.

Това беше операция с комбиниран ефект.

"Това беше операция с комбиниран ефект. Тоест задачата ни беше да разгромим войските на Русия, службите за сигурност, ФСБ... да демилитаризираме Белгородската област", допълва той и отбелязва, че в бъдеще планират да демилитаризират всички погранични райони на Русия.

"И, естествено, нашата задача беше да покажем на руското общество възможността за успешна въоръжена борба срещу режима на Путин и че неговите силови структури, че армията на Путин е колос с глинени крака. И ние успешно изпълнихме всички тези задачи", казва още Цезар.

На въпрос какво има предвид под "демилитаризация" на Белгородската област, той обяснява, че са унищожили няколко десетки вражески военнослужещи – от руската армия, пленили са около 5 единици бронирана техника и са унищожили още повече.

За жертвите от страна на легиона и РДК казва, че има 2-ма убити, а 10 са ранените. Добавя, че от състава на щурмовата група, от която е бил част, не е имало никакви жертви. Отказва да каже колко души са били общо, "но да кажем, че това беше една подсилена рота".

В Русия говорят за 70 наши убити, за десетки унищожени съоръжения. През цялата война измислят фалшификати.

"Знаете, че в Русия говорят за 70 наши убити, за десетки унищожени съоръжения. През цялата война измислят фалшификати. Видях снимки на уж унищожената ни техника, беше много смешно. Тя уж беше напълно изгоряла, но някак си боята не беше изгоряла, а гумите бяха абсолютно чисти. А, повярвайте ми, в района на операцията беше доста мръсно", разказва още Цезар.

Изгорели бронирани машини на украинската диверсионно-разузнавателна група.
Изгорели бронирани машини на украинската диверсионно-разузнавателна група.

По думите му руснаците просто са поставили тази военна техника там и са инсценирали, че това е реална снимка.

Става дума за американски машини Humvee и MaxxPro.

"Повечето от тях са такива, до които руската армия се е докоснала в даден момент като трофеи. И ние често използваме оборудване, което сме си върнали от тях", допълва легионерът. И разказва, че време на операцията са заловили пет-шест бронетранспортьора, един от които "нашите братя от РДК демонстрираха наскоро - БТР-82".

Цезар казва още, че по-рано са купували техника от западни армии с пари от загрижени граждани на Русия, които им помагат, но наскоро са направили връзки и с руски военни търговци и дори са взели безплатно няколко единици бронирана техника.

"Да се измъкнат възможно най-бързо"

Руснакът разказва, че са успели да разговарят с местните жители съвсем за кратко.

"Искахме да ги предпазим от ударите на артилерията и авиацията на Путин. Участвахме в подпомагането на евакуацията им, в укриването в убежища на онези, които не са имали време да се евакуират", добавя Цезар.

Запитан как са реагирали местните, той отговаря: "Ами, разбира се, основната мисъл на всички, особено на тези с деца, възрастните, жените, беше да се измъкнат възможно най-бързо от района".

Отношението към диверсантите той описва или като неутрално, или като приятелско. Казва, че с изненада е открил колко много хора от Белгородска област, особено от нейната вътрешност, са разбрали, че нямат нужда от тази война и че режимът на Путин няма да им донесе нищо добро. И много от тях са ги чакали и са писали до легиона и РДК, че ако стигнат до тях, ще се присъединят към редиците им.

По думите му обяснението вероятно е в това, че исторически става дума за област, която е тясно свързана с Украйна, в която има много украински роднини, смесени бракове. Винаги е имало културен и стоков обмен: хора от Белгород често са ходили в Харков или Суми. И сега тези хора пряко или косвено страдат от войната.

Цезар припомня как неотдавна бомба от руски военен самолет падна на улица в Белгород през нощта и вероятно само заради часа нямаше жертви. Тогава от военното министерство в Москва казаха, че става дума за "неволно пуснат" боеприпас.

Легионерът допълва, че жителите на Белгород са ги помолили да им помогнат да се спрат тези безчинства и да се възстанови мирът в Украйна и в техния регион.

"Основният извод, който правим, е, че границата не е сигурна, че режимът на Путин се основава на страх и лъжа и че ако има смели, решителни и опитни воини, те могат да сломят този режим доста бързо", казва Цезар след операцията.

Руски патриоти, благодарни на Украйна

Запитан какви са отношенията им с Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), нейното разузнаване (ГРУ) и Министерството на отбраната, легионерът отговаря, че имат официален статут - "не сме някакви бандитски формирования, не сме частна военна компания като "Вагнер", защитени сме юридически и действаме в рамките на закона". На въпрос дали са членове на Чуждестранния легион, той отговаря: "Организационно сме, да".

Казва, че са подчинени на ВСУ и имат договори, но не и на ГРУ. Така отговаря на твърденията на руските пропагандни канали, че в редиците на диверсантите е имало и хора от украинското разузнаване.

Цезар е категоричен, че в случая с нахлуването през руската граница не са изпълнявали задача на украинската армия, а такава, която сами са си поставили. Уточнява, че това е така, защото атаката е извършена на руска територия. И допълва, че ВСУ не участват в това, което се случва в Белгород, в Брянск, в Москва, в Хабаровск или в други руски градове. По думите му става дума за "дейност на самите руски граждани, които са уморени от войната и от режима на Путин".

Легионерът казва още, че иска да отправи послание: „Ние сме патриоти, много обичаме родината си и сме ужасени да видим трагедията, която режимът на Путин отприщи. Искаме да приключим с нея възможно най-скоро, да се върнем в Русия, да възстановим държавата си и да живеем в мир с другите народи".

Допълва, че Украйна им е дала възможност да я защитят родината си и са много благодарни за това.

Отправя послание и съм Москва:

"Искам да кажа на персонажите в Кремъл да не се отпускат. Това е само първото разузнаване в битка, лека загрявка, после ще бъде по-често, по-голямо и всичко ще завърши с освобождението на нашата родина. Така че да не си мислят, че тази операция е краят".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG