Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отнемане на деца и лишаване от собственост. Москва принуждава украинци да приемат руско гражданство, гласи доклад


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Русия е принуждавала украински граждани, които живеят в окупираните части на Украйна, да приемат руско гражданство. В случай на отказ украинците са били заплашвани с тежки последствия, включително депортация в Русия. Това се твърди в доклад на университета Йейл, подкрепено от САЩ.

В края на април Владимир Путин подписа указ, с който позволява депортирането на жители на незаконно анексираните украински територии, които отказват руско гражданство. Принудата за приемане на руско гражданство съществува още от 2014 г. в окупираните от проруските сепаратисти райони на Донбас.

Според доклада жители на Луганска, Донецка, Херсонка и Запорожка област са били подлагани на „систематични усилия“, които са целели да отнемат украинското им самосъзнание.

„Проучването описва притеснителна кампания, чиято цел е била да се принудят граждани да приемат руско гражданство. Тези, които са отказвали, са получили ограничения на достъпа до публични услуги, работа, собственост на имоти, което е имало последствия за тяхното здраве, поминък и възможност да се придвижват свободно“, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Още по-сериозни са били последствията за родители, които са отказвали да регистрират децата си като руски граждани. Според доклада те са били лишавани от стимулите по родителски и социални програми, а някои са били заплашвани с отнемане на родителски права и депортация в Русия.

Милър добави, че подобна тактика е използвана от Русия и в Грузия и е свързана с „имперските амбиции“ на Кремъл.

Докладът е изготвен от Conflict Observatory program към университета Йейл. Изследователите твърдят, че чрез закони и тактики гражданите в окупираните райони на практика не могат да оцелеят без да приемат руско гражданство.

„Това е много разпространено и продължава с пълна сила“, казва директорът на екипа, изготвил доклада Натаниел Раймонд.

Русия многократно беше обвинена в извършването на множество престъпления след началото на войната в Украйна. Сред тях беше депортирането на украински деца в Русия, където те биват осиновявани. Това беше определено за военно престъпление от ООН, ПАСЕ и ОССЕ.

На 17 март 2023 г. Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на президента на Русия Владимир Путин и омбудсмана по правата на детето Мария Лвова-Белова по подозрение в извършването на това престъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG