Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин легализира депортирането на жители от анексираните територии, отказали руско гражданство


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който позволява депортирането на жители на незаконно анексираните украински територии, които отказват руско гражданство.

Още от 2014 г. насам, когато Русия незаконно окупира Крим и части от Донбас, окупационните администрации принуждават украинците да приемат руско гражданство. След пълномащабната си инвазията си в Украйна през 2022 г. Русия незаконно анексира четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

С новия указ, подписан от Путин в четвъртък, жителите на тези територии са задължени или да станат руски граждани, или официално да откажат да го направят. Избралите втория вариант ще се считат за чужденци от 1 юли 2024 г. и могат да бъдат депортирани.

Жителите на окупираните от Русия региони могат да бъдат подложени на депортация и ако "представляват заплаха за националната сигурност, подкрепят насилствена промяна в основите на конституционния ред, финансират терористични и екстремистки дейности или участват в неразрешени действия", пише в разпоредбата.

По-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че окупационната администрация вече е засилила принудителното издаване на руски паспорти на украинското население.

От щаба казаха още, че гражданите на Украйна, които не са получили руски паспорт, са били информирани, че в случай на неполучаване на документи до 1 юни, ще бъдат депортирани и ще бъде конфискувано цялото им лично имущество.

В края на септември Путин обяви анексията на четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия, проведени в условията на военна агресия и организирано от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха насрочени три дни преди началото на гласуването, проведени без избирателни списъци, без граници на районите, без процедура и без законно избрани органи.

Междувременно голяма част от тези региони се контролират от украинската армия, а град Херсон беше освободен от въоръжените сили на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG