Връзки за достъпност

Извънредни новини

Командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин беше погребан с почести край Москва


Гробът на Дмитрий Уткин

Съоснователят и военен командир на руската наемническа групировка "Вагнер" Дмитрий Уткин е погребан в четвъртък с военни почести близо до Москва, съобщават руски медии.

Уткин загина при самолетна катастрофа на 23 август заедно с още шестима души, свързани с групировката, сред които нейният лидер Евгений Пригожин. Той беше погребан във вторник на закрита церемония в родния си град Санкт Петербург.

53-годишният Уткин, чиято позивна "Вагнер" дава името на частната армия, е погребан в Митишчи, в покрайнините на Москва.

По време на церемонията е свирил оркестър. Охраната е била осигурена от полицията и Росгвардия. Служителите на реда са били и с антидронови пушки. Според руски медии на гробището не са били допуснати обикновени посетители и журналисти.

Преди да помогне за основаването на "Вагнер" като дясна ръка на Пригожин, Уткин служи като офицер от специалните части на Главното разузнавателно управление (ГРУ), където има чин подполковник.

Той е воювал с "Вагнер" в подкрепа на военните кампании на Москва в Сирия и Украйна, а през 2016 г. е сниман в Кремъл с президента Владимир Путин.

Самолетната катастрофа, при която загина с Пригожин, се случи два месеца след краткотрайния бунт на "Вагнер" срещу официалната власт в Москва. Пригожин обвиняваше Кремъл, че не предоставя достатъчно оръжие на бойците му, които изиграха ключова роля в битките край украинския град Бахмут.

След бунта нямаше задържани, но Путин определи бунта като "удар в гърба" и се закле да накаже всички замесени "предатели".

В катастрофата загинаха общо 10 души, трима от които бяха част от екипажа на самолета. Ройтерс припомня, че много критици на Путин са загинали при неясни обстоятелства по време на 23-годишното му управление или едва са избегнали смъртта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG