Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България се превъоръжава и ще води битка за службите. Защо младите не вярват в демокрацията


Кадър от либийския град Дерна, който преживя опустошителна буря, довела до смъртта на хиляди.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Либия
  • Службите
  • Превъоръжаването

42% от младите хора смятат, че военното управление е добър начин да се ръководи държава. Изследването е правено от фондации „Отворено общество“ и обхваща жителите на 30 държави с различни политически системи. То показва, че поколението Z и милениалите вярват най-малко в демокрацията в сравнение с други възрастови групи. Авторите смятат, че това е сериозна заплаха за бъдещето на демокрацията в света. Докладът на английски е публикуван тук. За него пише по-подробно Петър Карабоев в „Дневник“.

Либия

Хиляди загинаха, а над 10 000 са в неизвестност след наводненията в Либия. Те бяха причинени от бурята "Даниел", която скъса язовирна стена, помете сгради и унищожи близо една четвърт от град Дерна.

Службите

Законопроектът за реформа в службите за сигурност е готов и е получил предварителната подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Той предвижда Държавната агенция „Разузнаване“ да се обедини със служба „Военно разузнаване“, а директорът на новата институция да се предлага от Министерския съвет. В момента шефовете на службите не могат да се сменят без подписа на президента, а Румен Радев вече каза, че е против промените.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

България се превъоръжава

България е в НАТО от 2004 г., но все още разчита на старо съветско оръжие. Агресията срещу Украйна променя картината. До края на тази година България ще сключи договори за превъоръжаване на стойност 5 млрд. лева. Георги А. Ангелов разказва какво има страната в момента и какво се очаква да придобие.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Нов еврокомисар

Илиана Иванова е новият български еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя беше подкрепена с голямо мнозинство от Европейския парламент. Предстои й да получи подкрепата на Съвета на ЕС.

Харесвате ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

България и украинското зърно

Парламентарна комисия прие идеята да може да се внасят зърнени продукти от Украйна. Забраната за такъв внос изтича на 15 септември и зърнопроизводителите настояваха този срок да се удължи. Забраната беше въведена по времето на служебното правителство.

Северна Корея и Русия

Лидерът на Северна Корея пристигна в руския град Владивосток за среща с президента Владимир Путин. Очаква се, че Северна Корея ще продава на Москва оръжие и боеприпаси за войната срещу Украйна.

Путин определи като грешка изпращането на войски, които да смажат антисъветските въстания в Унгария през 1956 и в Чехословакия през 1968 г.

Санкциите

Всеки месец Русия губи между 5 и 7 млрд. долара заради санкциите, които са наложени на нейни бизнеси и граждани. Изчислението е на международната група, която подготвя препоръки за налагането на такива санкции. Въпреки тях обаче в Русия е все така пълно с германски стоки, пише "Дневник".

И две препоръки

Министерският съветник Мустафа Емин беше обвинен в неподходящо поведение в „Пирогов“ и подаде оставка, но зад този случай има нещо много по-важно от това как се държи един или друг посетител на спешното отделение. Надежда Цекулова разказва.

Марин Буков е квантов физик, чийто проект влезе в списъка на 400-те европейски авангардни научни изследвания, одобрени за финансиране. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Корпоративният свят променя отношението си към менопаузата, като изгражда нови етични, битови и професионални условия на работното място – специално за жени над 45 години. Темата „менопауза“ излиза от сферата на предразсъдъците в Европа и САЩ, но в България съвсем не е така. Вижте последните изследвания и анализи. От Тамара Вълчева за „Капитал: Light“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG