Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отмени заповедите за арест на двама от собствениците на Нексо


Колаж със снимки на двама от собствениците на Нексо - Антони Тренчев (вляво) и Коста Кънчев
Колаж със снимки на двама от собствениците на Нексо - Антони Тренчев (вляво) и Коста Кънчев

Софийският градски съд (СГС) е отменил като "незаконосъобразни" заповедите за арест на двама от собствениците на криптокомпанията Нексо - Антони Тренчев и Коста Кънчев. Това съобщи сайтът Bird.bg в сряда.

Новината идва 9 месеца след като през януари прокуратурата влезе в офисите на Нексо в София и съобщи, че разследва “организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления”. Обвинени бяха четирима души от компанията, а прокуратурата поиска и срещу Тренчев и Кънчев да бъдат издадени европейски заповеди за арест. Нексо отхвърли обвиненията и каза, че ще съди държавата.

Сега Bird.bg съобщава, че СГС е отменил заповедите за задържане на двамата собственици, като ги определя за "незаконосъобразни". Това се е случило след обжалване от страна на Тренчев и Кънчев.

В началото на годината прокуратурата под ръководството на тогавашния главен прокурор Иван Гешев каза, че има данни, че през криптоплатформата Нексо са минали трансакции на името на представител на палестинската терористична организация “Хамас”.

Нексо беше обвинена и в това, че към нея е имало трансакции от руската борса Hydra, след като тя беше санкционирана от САЩ през април 2022 г. Трансакции според обвиненията е имало и от иранската борса Нобитекс, след като беше санкционирана от ООН.

Впоследствие от НАП обаче казаха, че не са установили незаконна дейност и няма данни за финансиране на тероризъм или организирана престъпна група. От Комисията по финансов надзор също казаха, че не са открили нередности.

Самото ръководството на криптокомпанията отхвърли твърденията и каза, че фирмата не е извършила нищо нередно. Съоснователят на Нексо Антони Тренчев каза, че обвиненията срещу него и другите членове на ръководството на компанията са политически мотивирани.

През април властите в Сърбия не изпълниха искането на българската прокуратура за временно задържане на Тренчев и Кънчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG