Връзки за достъпност

Извънредни новини

Котва от кораб. Финландия има версия за повредата на газопровода в Балтийско море


Кораб на финландската гранична охрана патрулира във водите над мястото, където е повреден подводен тръбопровод между Финландия и Естония.
Кораб на финландската гранична охрана патрулира във водите над мястото, където е повреден подводен тръбопровод между Финландия и Естония.

Основната версия за повредата на газопровода в Балтийско море е кораб, влачещ голяма котва по морското дъно. Такава е била открита край мястото на повредата. Това съобщиха от финландската полиция във вторник.

В началото на октомври беше открита повреда на газопровода "Балтиконектор", който свързва Финландия и Естония. Първоначалната версия беше за външна намеса като тя не изключи и възможността за „държавен участник“ сред замесените.

Според разследващите все още е рано да се каже дали щетите по газопровода са умишлени. Към момента те проверяват дали намерената котва принадлежи на китайски кораб.

"Балтиконектор" беше спрян по-рано през октомври след внезапен спад в налягането. Тогава властите казаха, че тръбопровода и телекомуникационни кабели са били повредени от външна сила.

Инцидентът дойде малко повече от година след като по-големите газопроводи „Северен поток“, основен канал за износ на руски газ за Западна Европа, бяха повредени от експлозии.

"Балтиконектор" е единственият канал, през който Финландия може да внася природен газ, откакто руският внос беше спрян през май 2022г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Русия спря доставките на газ, след като Финландия отказа да плаща в рубли. Подобно условие беше наложено на определените от Москва като “неприятелски държави“.Първите засегнати страни бяха България и Полша.

Финландската газова система е стабилна според газовия оператор "Газгрид". Доставките на газ са осигурени чрез плаващия терминал за втечнен природен газ в Инкоо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG