Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всички агитират срещу ПП-ДБ. Украинският фронт е в пат. Кой е Ловецът на пеперуди


Командващият украинската армия ген. Залужни. Снимката е архивна.
Командващият украинската армия ген. Залужни. Снимката е архивна.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Балотажът и призивите
  • Ваня Григорова и Русия
  • Войната в Украйна и патовата ситуация

Ваня Григорова, която се бори за поста на столичния кмет, отказа да каже дали смята Путин за диктатор и на кого принадлежи полуостров Крим. В интервю за Нова телевизия тя каза, че ако стане кмет, ще махне украинското знаме от общината.

Местните избори

До балотажа за кметските места остават само два дни. Машините за гласуване вече имат документи за съответствие със закона. Остава ЦИК да допусне гласуването с тях.

Николай Лавчиев събра на едно място информация за това кой кого подкрепя в София и други големи градове. На повечето места изглежда, че всички са се обединили против ПП-ДБ.

Бившият премиер Иван Костов призова хората да гласуват. „Ние сме демократи, когато правим трудни избори, а не когато правим лесни избори“, каза той.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Манипулациите от първия тур

Общинската избирателна комисия в София не откри проблем в това, че 120 гласа за Васил Терзиев, подадени в секция във френската гимназия, са отишли за друг кандидат. Тук можете да си припомните за какво става дума.

Прокуратурата разследва преправяне на гласове в монтанското село Габровница. Видеонаблюдението показва, че там кандидатите за кмет сами са броили бюлетините за себе си. Чува се разговор за това как да се отчитат невалидните бюлетини. В него има изречения като „за кой ще го пишеш“ и „и аз искам преференции“.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

БСП и Ваня Григорова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова предупреди кандидатката за кмет на София Ваня Григорова, че влиза в капан като поддържа противопоставянето между националното ръководство на партията и софийската организация. Григорова е кандидат не на цялата БСП, а само на софийската й структура.

Кои са партиите, които стоят зад Ваня Григорова – жената, която се състезава за кметския пост в София. Те са предимно проруски, пише Борис Митов. Григорова се представя за ляв кандидат, но приема помощ и от хора с крайнодесни разбирания. Казва, че корупцията идва от капитализма, но не отхвърля червените бизнесмени.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Ген. Залужни за войната в Украйна

Войната в Украйна вече е позиционна, а технологичното ниво на двете страни е довело до патова ситуация на бойното поле. Това пише командващият на украинските въоръжени сили Валери Залужни в списание „Икономист“. Той казва, че от това положение печели Русия. Залужни сравнява етапа, на който се намира войната, с Първата световна война. Тогава, преди технологиите да променят бойното поле, започват метежи, рухват четири империи, а болшевиките взимат властта в Русия. Залужни същото така казва, че за изход от сегашното състояние на нещата трябва да се търсят и политически решения.

Русия

В Русия все по-често стават самолетни инциденти. Основна причина за това са санкциите, покрай които не е възможен вносът на резервни части. Друга причина е некомпетентността на пилотите.

Една препоръка

Костадин Костадинов спечели наградата „Елиас Канети“ за своя роман „Ловецът на пеперуди“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

... плюс моят личен фаворит

Забраната на машинното гласуване на първия тур беше масово определена като активно мероприятие, извършено от ДАНС, ЦИК и 5 от 6-те парламентарни партии. Но какво точно означава „активно мероприятие“ и откъде е тръгнал този израз? Дамяна Велева разказва.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG