Връзки за достъпност

Извънредни новини

Методи Байкушев от ПП-ДБ печели в Благоевград при 100% паралелно преброяване


Методи Байкушев
Методи Байкушев

Методи Байкушев печели балотажа на местните избори в Благоевград при 100% паралелно преброяване на "Галъп Интернешънъл" и "Маркет Линкс". И според двете социологически агенции той има няколко процента преднина пред досегашния кмет на града - Илко Стоянов.

На местните избори през 2023 г. Байкушев беше издигнат от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Другият кандидат, достигнал до балотажа, Илко Стоянов, е независим, но е подкрепен от ГЕРБ.

В неделя екзитполовете на социологическите агенции предвиждаха много малка разлика между резултатите на Байкушев и Стоянов - под 1%.

Паралелните преброявания на "Галъп Интернешънъл" и "Маркет Линкс" обаче сочат, че разликата е по-голяма. Според "Галъп" Байкушев печели 51,6%, а Стоянов- 45,6%. Данните на "Маркет Линкс" също дават преднина на Байкушев, макар и по-малка. Според тях той печели 44,3% от гласовете, а Стоянов - 42,4%.

На втория тур на изборите гражданите можеха да гласуват както с хартиени бюлетини, така и с машина. На първия тур това не беше възможно заради решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.

Причина за решението беше справка на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в която се излагаха подозрения, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина с цел да го манипулира.

Гласуването само с хартиени бюлетини доведе до голям брой недействителни гласове, а Върховният административен съд (ВАС) върна машините на балотажите.

Илко Стоянов беше избран за кмет на Благоевград на частичните избори през 2021 г. като първия и засега единствен кмет на "Има такъв народ" в областен град.

До изборите се стигна, след като избраният през 2019 г. Румен Томов, подкрепен от БСП, беше отстранен. Тогава се оказа, че Томов се е забавил с излизането си от всички фирми, в които участва, с което е нарушил закона. За това сигнализира бившият кмет на града Атанас Камбитов от ГЕРБ.

Поради това местната избирателна комисия отстрани Томов от поста му, а делото му мина всички инстанции и стигна до ВАС. През април 2021 г. съдът потвърди, че Томов трябва да напусне поста си.

Методи Байкушев е работил като адвокат и управляващ съдружник в адвокатско дружество. За кратко преподава в Американския университет. Той е учредител на гражданско сдружение "България без дим“ и на гражданска инициатива "ЗаБлагоевград“. До кандидатирането си за кмет той не е участвал в политиката на страната.

През 2023 г. област Благоевград има втората най-ниска средна заплата в страната след Видин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG