Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна попречи на бившия си президент Порошенко да се срещне с унгарския лидер Орбан


Петро Порошенко беше президент на Украйна от 2014 г. до 2019 г.
Петро Порошенко беше президент на Украйна от 2014 г. до 2019 г.

Украинската гранична полиция попречи на бившия украински президент Петро Порошенко да напусне страната. Той каза, че целта на пътуването му е командировка, по време на която да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан.

Службите за сигурност на Украйна обаче съобщиха в събота, че Русия възнамерява да използва срещата, както и други срещи на украински политици с чуждестранни официални лица, за да разпространява проруска пропаганда.

В отговор партията на Порошенко „Европейска солидарност“ излезе с излявление, че Украйна е „разпространила фалшиво съобщение“ и отмяната на пътуването не е свързана със срещата с Орбан.

Порошенко беше президент от 2014 г. до 2019 г. и управляваше с ясни проруски позиции. Той казва, че е бил планирал редица срещи на високо ниво в чужбина, които в крайна сметка е трябвало да бъдат отменени. Пътуването му е било планувано да започне в петък, но той е спрян на границата.

В същия ден Унгария съобщи, че няма да подкрепи предложението на Европейския съюз (ЕС) за започване на преговори за присъединяване на Украйна към блока.

В изявлението на украинските власти се казва, че бившият украински лидер е върнат обратно поради планираната му среща с Орбан, който „систематично изразява антиукраинска позиция“.

Ден по-късно Орбан уточни, че ЕС най-напред трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Киев, преди да се стигне до преговори за членство. С това Орбан очерта възможен компромис преди предстоящата този месец среща на лидерите на ЕС.

Унгарската позиция идва месец след като Европейската комисия (ЕК) препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за присъединяване на Украйна към блока. Страната беше допусната като кандидатка за членство в ЕС след началото на руската инвазия срещу нея през февруари 2022 г.

За стартиране на преговорите е нужно одобрението на всички 27 страни членки. През декември предстои техните лидери да се срещнат, за да решат дали да приемат препоръката на ЕК. Унгария е най-вероятният противник на тази идея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG