Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Единственото логично". Борисов каза, че "сглобката е паянтова", но друг вариант няма


Бойко Борисов е лидерът на ГЕРБ.
Бойко Борисов е лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ и депутат от партията Бойко Борисов каза, че настоящата формула на съвместно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ не е перфектна, но е единственият начин за редовно правителство в България, което да може да взима важни решения за развитието на страната. Той говори по време на посещение в Сливен в неделя.

Борисов отново нарече управлението между ПП-ДБ и ГЕРБ „сглобка“, която по думите му е „паянтова“.

"Сглобката е паянтова, скърца, но няма друга алтернатива на днешното управление. Ние трябва да намерим подходящата формула. Дразнят ни много неща, сигурно и при тях е така, но това е единственото логично към този момент”, каза Борисов, цитиран от Mediapool.

Според бившия премиер няма друг начин и той, и останалите членове на ГЕРБ ще продължават да работят с ПП-ДБ. Той не вижда решение в нови избори, защото те ще доведат до същия резултат, а и отново ще има служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Всяка една партия може още утре да разруши правителството. Пет пъти го правихме. На шестия път, след като над милиард лева изхарчихме, за да провеждаме избори, нещо, макар и паянтово съществува".

Като успехи на правителството с премиер Николай Денков от ПП-ДБ Борисов изтъкна отпадането на дерогацията за износ на руски петрол, която ще отпадне през март, увеличаването на шансовете за влизане в еврозоната, както и решения в сферата на отбраната.

"Да, от ГЕРБ понасяме щети, но има и плюсове. Всеки ден на везните трябва да слагаме това, което е направено“, каза още той.

След няколко предсрочни парламентарни вота, които не успяха да излъчат редовно правителство, тази година ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които получиха най-много гласове, постигнаха споразумение за временно управление с няколко основни приоритета. Единият от тях е евроатлантическият път на страната. Двете коалиции са конкурентни, като ПП-ДБ отказваше да се коалира с ГЕРБ, тъй като я обвинява в корупция.

След местните избори в началото на ноември Борисов каза, че не трябва ГЕРБ и ПП-ДБ да бъдат наричани „сглобка“, защото тази дума се е превърнала в цинизъм. Месец по-късно той само използва същата дума да опише съвместното управление. Почти всяка седмица той обсъжда дали ГЕРБ ще оттегли подкрепата си за кабинета.

Последните такива заплахи дойдоха, след местните избори, когато Борисов поиска редовни срещи между министри и депутати и предоговаряне на управляващата коалиция, ако тя не изпълнява управленската програма. В неделя, след местните избори, Борисов дори допусна, че е възможно ГЕРБ да оттегли подкрепата си към правителството и обвини ПП-ДБ в договорки с "Възраждане" и БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG