Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не сме опозиция". Борисов иска коалицията с ПП-ДБ да се "предоговаря или да се изпълнява"


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Регулярни срещи между министри и членове на парламентарни комисии и предоговаряне на управляващата коалиция, ако тя не изпълнява управленската програма . Това бяха част от исканията, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи към правителството и коалиционните си партньори от "Продължаваме промяната - Демократична България".

В сряда партията проведе среща между депутатите в централата си в София. Тя беше обявена след приключването на изборния ден в неделя. Тогава Борисов допусна, че е възможно ГЕРБ да оттегли подкрепата си към правителството и обвини ПП-ДБ в договорки с "Възраждане" и БСП.

В сряда Борисов каза, че целта на срещите между ресорни министри и представители на парламентарни комисии е повече координация при взимането на решения в т.нар. "сглобка" - правителството с мандата на ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Гледате сроковете, казвате какво ще направим. Тогава можем да кажем, че и ние носим солидарна отговорност с тях", обърна се Борисов към парламентарната група на партията си.

На сбирката в сряда групата анализира изборния резултат след приключилите местни избори и прави разбор на изпълнението на общата управленската и законодателната програма. През юли ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за общо управление, наречено по-късно "сглобка" от Лена Бориславова от ПП.

"Ние не сме опозиция [на правителството]. Може би "сглобката" и механизмът трябва да се предоговаря или да се изпълнява", каза Борисов.

Поради срещата си депутатите от ГЕРБ не се явиха на заседанието на парламента в сряда - първото след провеждането на местните избори. Депутатите от ДПС също не се явиха в парламента, а тези от ПП-ДБ не се регистрираха. Така заседанието не се състоя, тъй като нямаше кворум.

На заседанието, излъчвано на живо във Фейсбук профила на Борисов, депутати от ГЕРБ критикуваха министри от кабинета на Денков. Финансовият министър Асен Василев получи критика заради неразплащане и загуба на европейски срeдства, както и за липса на мерки за ограничаване на дефицита от 3%.

Критики получиха и министрите на енергетиката Румен Радев, на здравеопазването Христо Хинков, на образованието Галин Цоков, на регионалното развитие Андрей Цеков.

За Цеков обаче Борисов каза, че "той се старае" и "полага много усилия".

"Специално този министър видях, че се старае. Трябва да помислите как да му помогнем с решение на Народното събрание да му дадем рамка, в която да се направи", каза Борисов.

Малко преди срещата председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза пред журналисти, че на срещата ще разгледат дали се изпълняват - от изпълнителната и от законодателната власт - записаните в управленската програма ангажименти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG