Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът не събра кворум. ГЕРБ и ДПС не дойдоха, а ПП-ДБ не се регистрираха


Парламентът не събра кворум за началото на заседанието си в сряда
Парламентът не събра кворум за началото на заседанието си в сряда

Първо заседание на Народното събрание след провеждането на местните избори не започна поради липса на кворум. До това се стигна, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС не дойдоха в парламента, а колегите им от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) не се регистрираха.

Новината идва на фона на заседание на ГЕРБ в партийната централа. Председателката на парламентарната група Десислава Атанасова каза, че на него ще бъде направен „анализ на управлението“. Заседанието беше обявено във вечерта след изборите от лидера на партията Бойко Борисов, който нападна партньорите си от ПП-ДБ и ги обвини в договорки с „Възраждане“ и БСП.

В същото време във вторник председателят на ДПС от 2016 г. Мустафа Карадайъ подаде оставка като лидер на движението. Ден по-късно той беше свален и от поста председател на парламентарната група, а позицията беше заета еднолично от Делян Пеевски.

От ПП-ДБ обясниха отказа си да се регистрират на заседанието в опит да блокират възможността на „Възраждане“ и „хората около тях“ да внесат извънредно законодателни промени или да гласуват такива с мнозинство на опозицията.

Поведението на трите партии, които подкрепят правителството, беше критикувано от останалите членове на парламента. Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов нарече ПП-ДБ жалки и незаслужаващи да управляват. Лидерката на БСП Корнелия Нинова нарече поведението на ГЕРБ и ДПС укоримо.

Отсъствието на ГЕРБ и ДПС в парламента дойде на фона на внесен вот на недоверие срещу правителството. Той беше внесен от БСП, „Възраждане“, ИТН и независимия Радостин Василев. Причината е провал на кабинета в сектор отбрана и национална сигурност.

Това е вторият вот на недоверие, които опозицията внесе и подкрепи. Първият беше за политиката на кабинета в сектор енергетика. Той беше отхвърлен от парламента.

В седмичната програма на парламента са заложени на обсъждане на няколко законопроекта, свързани с данъчното облагане, както и гласуване на отхвърлянето на ветото, което Румен Радев наложи на промените в Закона за енергетиката. За второто ГЕРБ поиска извънредно заседание на парламента два дни преди изборите, което обаче не се състоя поради липса на кворум.

В продължение на цялата кампания ГЕРБ и лидерът и Борисов многократно нападнаха коалиционните си партньори от ПП-ДБ и заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си към кабинета на Николай Денков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG