Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП няма да се включат в извънредно заседание на парламента за енергетиката


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков каза за Нова телевизия в четвъртък, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) няма да участва в извънредното заседание на парламента в петък.

По-късно БСП взе същото решение, а "Възраждане" съобщи, че няма да участва, по-рано в сряда.

Заседанието беше насрочено от председателя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) с цел да се гласува наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за енергетиката. Ветото вече беше отхвърлено в енергийната комисия в сряда с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Петков определи темата за енергетиката като "прах в очите на хората" и каза, че гласуването може да стане и след местните избори в неделя. Според него ГЕРБ опитва да отклони вниманието на хората, а дебатите в парламента ще се превърнат в "предизборен цирк".

По думите на лидерката на БСП Корнелия Нинова партията няма да присъства не само защото е в кампания, а защото принципно е против въпроса, който се решава.

В случай че всички членове на парламентарните групи на ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" не се явят в парламента в петък, няма да има кворум и заседанието няма да се проведе.

Промените в Закона за енергетиката предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г. т.е. цените на домакинствата да не бъдат фиксирани, както досега.

Радев наложи върху тях като изтъкна социални причини, а един от мотивите му е, че се предвижда "рязък скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г".

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители беше едно от основните искания на енергетиците, които в продължение на седмици блокираха магистрала “Тракия” и други пътища в страната. Искането им отпадна преди подписването на споразумение с правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG