Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-големият губещ от тези местни избори e ГЕРБ". Защо Иво Божков не влезе в Столичния общински съвет


Иво Божков
Иво Божков

Иво Божков получи повече от необходимите гласове за общински съветник, но не влезе в Столичния общински съвет. Над 5700 души гласуваха за него с преференция в листата. Това е вторият най-голям резултат за България. Възможно ли е с автентичен вот да бъде пренаредена партийна листа?

Общо 5708 души гласуваха с преференция за Иво Божков като кандидат за общински съветник на първия тур на местните избори в София. Гласовете за него обаче се оказаха недостатъчни, въпреки че прагът за влизане в Столичния общински съвет (СОС) на тези избори беше по-малко - 5352 гласа.

Божков беше общински съветник в продължение на два мандата, като и двата пъти получаваше голям брой лични преференции на избори.

Причините сега да не бъде избран са две. Едната е, че за да пренареди листата на издигналата го коалиция на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София", той трябваше да събере поне 7% от гласовете, подадени общо за коалицията.

Гласувалите за листата на ПП-ДБ и "Спаси София" са над 112 хиляди души, което значи, че за пренареждане трябват около 8 хиляди гласа. Другата причина е, че Божков беше на неизбираемото 30-о място в листата.

Така, макар че има близо 6 хиляди гласа, той няма да продължи да бъде общински съветник. В същото време партията ВМРО, която общо получи почти толкова гласове, вкарва свой представител в СОС.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Иво Божков защо това е възможно.

Най-важното от интервюто

 • "Няма изцяло правилни решения в политическия процес. Аз също мисля, че можех да съм още по-полезен, ако бъда по-напред в листата".
 • "Аз още юли месец знаех, че най-вероятно няма да бъда общински съветник, защото съм на 30-то място в общата листа. Единственият начин беше да събера 7 процента от общата бройка за листата, което е изключително невъзможен процес".
 • "Кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София се случи няколко месеца преди обявяването му. Още в края на миналата година, когато експертни групи започнаха да работят по въпроса как ще се управлява града след ГЕРБ".
 • "Местните избори, които минаха, бяха истинското начало на края на модела „ГЕРБ“ в България, защото той се базира на местната власт".
 • "В София са откраднати множество терени – „Витоша ски“, къпалнята, летния театър. Това са истински кражби. Не завоалирани. Които във времето обаче са останали ненаказани".
 • "Боклукът е един първи голям тест за това, по какъв начин ще се харчат парите на софиянци, защото изтичат страшно много [пари]".
 • "Тънката победа [на Васил Терзиев] не е удовлетворителна".

Много, но недостатъчно

През 2015 г. в Изборния кодекс бяха гласувани по-високи прагове, чрез които да могат да се пренареждат листи. Те са 7 процента за местни и национални избори и 5 процента за европейски избори от всички гласували за съответната листа. Само по този начин един кандидат може да измести друг, който е преди него.

Над 5%, но под 7 на сто. Това е броят на преференциите, които Иво Божков получи в неделя. Те се оказаха недостатъчни, за да пренареди листата на ПП-ДБ и "Спаси София" за общински съветници в София.

"Единственият начин беше да събера 7 процента от общата бройка за листата, което е изключително невъзможен процес. Особено когато за една листа гласуват стотици хиляди души", каза в Студио България Божков.

Божков беше поставен на 30-то място в листата. По думите му той е знаел още през юли, че най-вероятно ще бъде поставен на неизбираемо място. Божков е бил поставен на тази позиция след вътрешно гласуване в ДСБ – един от коалиционните партньори в ПП-ДБ.

За Боби, Цено и Мартин. Как се дописват бюлетини в секция в село Малорад, Врачанско
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

„Процедурата, по която се излъчват общински съветници от квотата на ДСБ е една от най-демократичните. Всички членове на ДСБ - София гласуват и подреждат техните предпочитания“, каза Божков.

Представителите на ДСБ са разпределени в общата листа на места по квоти, договорени с другите коалиционни партньори.

„Демокрацията означава спазване на процедурите. Независимо дали те ти харесват, или не, независимо дали те те ощетяват, или не.“

Според Божков, “ако не си съгласен с тях, направи така, че следващия път процедурите да са различни, така че хората с разпознаваемост да са по-напред“.

"Началото на края"

Според Божков проблемът с кандидатурата на Васил Терзиев за кмет и близките му, свързани с бившата Държавна сигурност (ДС), е в комуникацията. Още преди номинацията му в медиите беше разпространена информация, че неговите дядо, баща и чичо са били част от репресивния апарат на комунистическия режим.

„Комуникацията не беше най-добрата. Това минало трябваше да бъде изпреварваща на всичките негативни коментари информация“, каза Божков.

Роднинските връзки на Терзиев повлияха на част от електората на ПП-ДБ. Темата за ДС е чувствителна за част от привържениците на тази формация.

Терзиев спечели при втория тур на изборите с по-малко от 5 хил. гласа разлика.

„Тънката победа не е удовлетворителна. Много неща се неудовлетворителни в този процес. Да не мислите, че аз съм удовлетворен от факта, че след всичките си борби и битки няма да бъда част от взимането на решенията за бъдещето на София“, каза още Божков.

Според него местните избори „бяха истинското начало на края на модела „ГЕРБ“ в България, защото той се базира на местната власт“. Божков добави, че това ще се отрази и на национално ниво.

„Всички нови кметове, които встъпиха, ще покажат друг модел на функциониране, в който няма такава кражба. Не се краде като за последно.“

ГЕРБ управлява София в продължение на 18 години. Партията продължава да е водеща политическа сила в страната, но влиянието ѝ се пропука. ПП-ДБ спечели изборите за районни кметове в 19 от 24 района в столицата.

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG