Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да не се появи една офшорка". Кирил Петков се опасява, че "Лукойл" ще стане скрит актив на руснаци или българи


Кирил Петков. Снимката е архивна.
Кирил Петков. Снимката е архивна.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков се опасява, че "Лукойл" може да бъде продадена на фирма с неясна собственост. Той каза това в интервю за Дарик Радио в събота.

Коментарът му идва 4 дни след като компанията "Лукойл" съобщи, че обмисля да продаде бизнеса си в България.

По думите на Петков рискът е "да не се появи една офшорка", зад която да стоят руски или български купувачи. Той не посочи конкретен пример.

Самият Петков би предпочел компанията да се купи от "ясен собственик, който следва законодателството на цивилизования свят".

По думите му всеки, който държи рафинерията, ще има голям политически контрол. Той даде пример, с който си е служил и друг път: „вие можете да свалите правителство за 3 седмици, ако държите рафинерията. Вдигате цените на бензина и правителството е паднало“.

Допреди два дни ГЕРБ и ДПС настояваха за незабавно прекратяване на извънредното разрешение за "Лукойл" да внася руски петрол до края на 2024 г. В момента България е единствената страна от ЕС, която издейства такава дерогация, когато в Брюксел се взимаше решение за налагане на санкции на Русия.

На 7 декември двете партии се съгласиха с ПП-ДБ, че дерогацията ще отпадне чак на 1 март 2024 г.

По време на интервюто Петков беше попитан защо партията му се съобразява с ДПС, след като реалната коалиция за управление е с ГЕРБ и съвместното им мнозинство е достатъчно за гласуване на решения с обикновено мнозинство.

Петков отговори, че „координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че (…) те действат почти като една структура".

По думите му всички предложения на ПП-ДБ за реформи се представят на ГЕРБ, но самата ГЕРБ после ги съгласува с ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG