Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС искат забрана на руския петрол веднага. Според ПП-ДБ това може да се случи през март


Отляво надясно: Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ). Колаж.
Отляво надясно: Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ). Колаж.

ГЕРБ и ДПС призоваха в петък за незабавна забрана на вноса на руски петрол в България. В същото време от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) казаха, че такива кратки срокове не са "разумно" решение и биха предложили дерогацията да отпадне през март.

През изминалия месец ГЕРБ и ДПС на три пъти заплашиха руската компания "Лукойл", че ще ѝ я отнемат дерогацията за внос на руски петрол, но това не се случи. Преди това през юли те гласуваха заедно с ПП-ДБ действието на дерогацията да бъде скъсено, но само до 1 октомри 2024 г., а не с незабавен ефект.

Новите им изказвания идват, след като в четвъртък анализ показа, че Русия е получила 1 млрд. евро, с които да финансира военната си инвазия в Украйна, благодарение на петролната компания "Лукойл" и изключението от европейските санкции срещу Москва в България.

България е единствената държава в Европейския съюз, която получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции срещу Русия и има възможност да внася руски петрол по морски път до 2024 г.

В петък Делян Добрев от ГЕРБ, а по-късно и лидерът на партията Бойко Борисов казаха, че дерогацията трябва да бъде прекратена незабавно. Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", поиска същото.

"За нас трябва да се случи веднага това нещо. Партиите, които не го подкрепят, са про-Путин партии", каза Пеевски.

"Демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България", добави той.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обаче отхвърли исканията за незабавно прекратяване на изключението. По думите му това не е разумен подход, предвид това, че "идва зима и трябва да бъдат подсигурени доставките за населението".

"Ще предложим, ако срокът е проблем, допълнително скъсяване, евентуално след зимните месеци, през март", каза Рибарски.

Той призовава също така Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" да започнат веднага проверка на всички сделки, сключени от "Лукойл" по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреба със санкциите или с условията по дерогацията.

Премиерът Николай Денков също коментира темата, като каза, че "няма никакви индикации" някой от българските институции да е съдействал за заобикалянето на санкциите срещу Русия от страна на "Лукойл".

Изключението от забраната за внос на руски петрол в ЕС беше издействано от правителството на Кирил Петков. В останалите страни членки пълната забрана за внос е в сила от края на 2022 г. като част от санкциите срещу Русия, наложени заради военната ѝ агресия в Украйна.

В края на юли тази година ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента законопроект, който първоначално предвиждаше вносът на руски петрол в България да се прекрати месец след приемане на решението. Накрая обаче депутатите гласуваха забраната да влезе в сила от 1 октомри 2024 г.

Въпреки това свое гласуване през последните седмици от ГЕРБ ДПС неколкократно заплашиха "Лукойл" с по-ранно отпадане на дерогацията.

През октомври те казаха, че ще се откажат от идеята да я прекратят, но само ако компанията изплати над 500 млн. лева данъци на държавата.

Правителството с мандата на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), в което ГЕРБ участва, а ДПС подкрепя в парламента, каза, че парите вече са поискани и ще бъдат платени до края на годината. Самата "Лукойл" твърди, че дължимото е платено в срок.

Последно в четвъртък изследване на няколко организации показа, че Русия използва България, за да заобикаля санкциите срещу петрола. Впоследствие се появи и информация, че Европейската комисия започва проверка заради тези данни за нарушения, но в петък от институцията казаха, че засега такова разследване няма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG