Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан е приел поканата на Зеленски да обсъдят надеждите на Украйна за членство в ЕС


Виктор Орбан е дългогодишният премиер на Унгария.
Виктор Орбан е дългогодишният премиер на Унгария.

Унгарският премиер Виктор Орбан е приел покана от украинския президент Володимир Зеленски да проведат двустранна среща, на която да обсъдят възможността за членство на Украйна в Европейския съюз. Това каза смият Орбан на пресконференция в Будапеща в четвъртък.

По думите на унгарския премиер той е дал съгласието си за такава среща още на 10 декември в кулоарите на церемонията по полагане на клетва за новия президент на Аржентина.

Двустранна среща между Орбан и Зеленски би била първата подобна откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна. Унгарското правителство неведнъж е заемало проруски позиции през последните години.

На срещата на върха на ЕС миналата седмица Орбан попречи на приемането на пакет от помощ от ЕС за Киев от 50 милиарда евро. След това обаче при гласуването за преговорите за присъединяване Орбан напусна залата, позволявайки да се приеме.

По-рано същия ден украинският премиер Денис Шмихал каза, че Киев е получил последния транш от 1,5 милиарда евро от предварително одобрен пакет от 18 милиарда евро от Европейския съюз, тъй като друга западна помощ остава под съмнение.

Съобщението дойде, след като Германия заяви, че ще предостави допълнителни 88,5 милиона евро, за да подпомогне укрепването на устойчивостта на украинската енергийна система. Финландия също обяви нов пакет от военна помощ на 21 декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG