Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако Путин превземе друга държава, няма да спре дотам". Камерън се срещна с Денков и Габриел


Министърът на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън, министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.
Министърът на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън, министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

България и Великобритания ще продължат съвместната си работа срещу хибридните заплахи, в борбата с дезинформацията и за справянето с нелегалната миграция и трафика на хора. Това стана ясно след срещата на британския външен министър и бивш премиер Дейвид Камерън с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в София.

Тримата потвърдиха и че държавите им ще продължат с "финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа и политическа" помощ за Украйна във войната и с Русия.

"Тази подкрепа ще продължи толкова, колкото е необходимо", каза Мария Габриел.

Посещението на Камерън в София идва на фона продължаващата близо две години война, както и все по-големия натиск на руските сили на източния фронт в Украйна. В последните месеци се стигна и до липсата на муниции за украинската армия заради блокирането на американската военна помощ от републиканците в Конгреса.

Който помага на Украйна печели от това

Камерън каза, че няма нищо по-важно за световната сигурност в момента от предоставянето на подкрепа за Украйна. "Руският президент Владимир Путин трябва да види, че е сбъркал и България показва своята солидарност в подкрепа с борбата с руската агресия в Украйна. Знаем, че в България имаме много силен съюзник", каза Камерън.

Той определи действията на Русия в Украйна като незаконна агресия и добави, че "ако Путин превземе друга държава, няма да спре дотам".

По думите му страните, помагащи на Украйна, печелят от това. Той свърза процеса на подкрепата за Киев и с процес на модерназация на собствените отбранителни капаците, които правят НАТО по-силна организация.

Според Денков борбата на украинските войски предопределя бъдещето на Европа и света в следващите години и десетилетия, а на Русия не трябва да се позволява да спечели.

От срещата стана ясно, че допълнително ще бъде обсъдена и темата как България може да увеличи производството и доставка на муниции за Украйна.

Великобритания дава 1,2 млн. лири за границата

Британският външен министър каза, че ще има срещи във връзка с мигрантския натиск. Той ще търси начин, по който да се разбие модела на групировките, които се занимават с трафик на хора.

По информация на британското посолство България е ключова страна по маршрута за пренасяне на оборудване за малки лодки през Европа с които мигранти пресичат Ламанша.

Заедно с това Обединеното кралство предоставя на България 1,2 милиона британски лири за обучение и укрепване на капацитета на границите, включително за дронове за наблюдение на границите, обучение за претърсване на превозни средства, оборудване за служебни кучета за претърсване и термовизионни устройства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG