Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заем, който да бъде опростен. Каква военна помощ предлагат на Украйна републиканците в САЩ


Володимир Зеленски и сенатор Линдзи Греъм
Володимир Зеленски и сенатор Линдзи Греъм

Последният пакет с американска военна помощ за Украйна, който е блокиран от републиканците в Конгреса на САЩ, скоро може да бъде одобрен, но под формата на нисколихвен заем с възможност за опрощаване. Това се разбра от думите на сенатора от Републиканската партия Линдзи Греъм след срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски в понеделник.

Новината идва на фона на известно напредване на руската армия в източния регион Донбас и силен обстрел на северния град Суми в Украйна, както и на увеличаваща се липса на боеприпаси и оръжия в украинската армия. Блокираният от републиканците законопроект, предвижда предоставянето на общо 61 млрд. долара за военна помощ за Киев.

Целият пакет от закони е за над 95 млрд. долара и в него са включени финансова помощ за Израел и Тайван и затягане на мерките за сигурност по границата на САЩ с Мексико. Последното беше поискано от самите републиканци, които обаче се отказаха от собственото си предложение. Това се случи след публични критики и натиск от потенциалния кандидат за президент на партията Доналд Тръмп.

Греъм и други републиканци подкрепиха идеята за предоставяне на заеми, а не на безвъзмездни средства на съюзниците на САЩ, за да направят разходите по-устойчиви и популярни. Това е план, подкрепян от бившия президент Тръмп, който е и най-вероятният кандидат на републиканците на президентските избори през 2024 г.

"Ако искате помощ за Украйна, по-добре започнете да говорите с американския данъкоплатец. По-добре започнете да говорите с тях за това, което се случва. Тридесет и четири трилиона [долара] дълг", каза Греъм след разговор със Зеленски, споменавайки размера на външния дълг на САЩ.

Оптимистично настроение

"Можем ли да предоставим заем, който да бъде опростен без лихва? Да. Може ли Украйна да поеме това? Да. Мисля, че президентът Зеленски би приветствал оръжията по всякакъв начин, по който бихме могли да му ги доставим", каза Греъм.

Той се надява, че през 2024 г. Вашингтон ще изпрати необходимите оръжия и Украйна ще започне не само да удържа територия, но и ще окаже натиск на върху руските сили.

Републиканецът спомена ракети ATACMS, с които може да бъде унищожен моста между Крим и Русия. Сенаторът също така обеща, че Украйна ще получи повече снаряди с калибър 155 мм преди края на тази година. Той изрази и надежда, че изтребители F-16 също ще бъдат на разположение на украинските военни през тази година.

Във вечерното си видеообръщение в понеделник Зеленски каза, че е информирал Греъм за ситуацията на бойното поле, където руските сили постигнаха известни успехи напоследък. По думите му с Греъм са обсъдили "по-нататъшното сътрудничество и подкрепа за Украйна".

Греъм заяви, че е "по-оптимистично настроен от всякога", че Камарата на представителите ще одобри пакета. Според него 70% от републиканците в Сената разбират необходимостта да се помогне на Украйна, както и подобен брой републиканци в Камарата на представителите.

Греъм заяви, че е говорил за това пакета да е оформен, като заем, с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън от демократите.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в Грузия, че очаква пакетът с помощи на САЩ да стане факт. Той призна, че в момента международната подкрепа за украинската армия не е на същото високо ниво, както беше в началото на войната.

300 млн. долара от икономии в Пентагона

На този фон министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу непровокираното нахлуване на Русия въпреки блокираната помощ. Това стана на ежемесечната среща на страните, подкрепящи Украйна, известна още като "формат Рамщайн".

"Украинските войски са изправени пред тежки условия и тежки боеве. Цивилните украински граждани пък са подложени на постоянен обстрел с руски ракети и ирански безпилотни самолети. Но Украйна няма да отстъпи. Няма да го направят и Съединените щати", каза Остин, който е на първото си задгранично пътуване, откакто се лекува от рак на простатата.

На 12 март Съединените щати обявиха еднократен пакет военна помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара. Сумата дойде от Пентагона, който е спестил пари от договори, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG