Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разделяне на Украйна". Какво означава загуба на войната


Христо Грозев
Христо Грозев

Смърт, отрова, тайни агенти и наказателна колония в Сибир. Руският опозиционер Алексей Навални загина в средата на февруари. Кремъл обяви смъртта му за естествена, но много хора се усъмниха. Възможно ли е Навални да е убит?

Имало е преговори с Русия за размяната на опозиционера Алексей Навални с руски гражданин, осъден в чужбина, потвърди за Свободна Европа журналистът Христо Грозев. Той е участвал в преговорния процес.

На 16 февруари Кремъл обяви смъртта на опозиционния политик Алексей Навални. Навални е починал в затвора, предаде регионалният отдел на Федералната служба за изпълняване на наказанията, но часове наред беше невъзможно смъртта му да бъде потвърдена от независим източник. Тялото на Навални дълго време се оказа недостъпно за близките, а майката на опозиционера се опитваше в продължение на дни да го получи, за да го погребе.

След предаването на тялото на Навални на неговата майка неговите сътрудници съобщиха, че той е загинал непосредствено след постигнато споразумение за размяната му с осъден за убийство руски агент. Беше казано, че един от хората, които са работили по тази размяна е Христо Грозев. Той е разследващ журналист от „Щпигел“ и руският „Инсайдър“.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с него за плана за размяна на Навални.

Най-важното от интервюто

  • "Имаше преговори за размяна на една група руски шпиони и престъпници, които в момента са в затвора в различни страни и от друга страна група, които са в затвори в Русия, която включва американски граждани и опозиционни лидери, които излежават политически присъди."
  • "Преди изборите има затягане, още веднъж, на репресивните колани в Русия".
  • "Първоначалните данни, с които разполагаме [за Навални] сочат към насилствена [смърт]".
  • "Има риск войната да бъде загубена, не поради невъзможността на Украйна да се защитава, а поради политически и геополитически развития, като например евентуално спечелване на американските избори от Тръмп".
  • "Тази тайна подкрепа [за доставка на оръжие], която беше трябваше да бъде направена, с цената на възможността Корнелия Нинова да отрича това заради нейния електорат (...), доведе до тази огромна верига от посредници, която създаде значително оскъпяване, в пъти, а не в проценти за Украйна и очевидно изчерпа техния бюджет много по-рано отколкото можеше".
  • "[Делян Пеевски] може би винаги е бил евроатлантик, но по-рано не го е показвал. Сега евроатлантизмът му се корелира с желанието му да бъдат свалени санкциите. Изглежда логично".
  • "В момента виждаме обръщане на палачинката и да не го критикуваме, за да не се върне предишното".

Смъртта на Навални

Смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални се е случила в ключов момент от преговори, свързани с неговата размяна срещу осъдения за убийство офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков, каза Христо Грозев.

За плана за размяна съобщи в понеделник сътрудничката на Навални - Мария Певчих. Тя каза, че споразумението е било постигнато малко преди Русия да съобщи за неговата смърт. Навални загина на 16 февруари в затворническа колония в Русия.

„Имаше преговори за размяна на една група руски шпиони и престъпници, които в момента са в затвора в различни страни и от друга страна група, които са в затвори в Русия, която включва американски граждани и опозиционни лидери, които излежават политически присъди“, каза Грозев. Според него „съвпадението по време говори за неестествена смърт“.

В преговорите са били включени три държави – САЩ, Германия и Русия. Грозев каза, че „една хипотеза, която не е изключена“, е „Путин да изчака Германия да се съгласи всичко да бъде готово за обмяна и в крайна сметка да каже: “не искам Навални да бъде свободен. Елиминирам го, както бях планирал така или иначе“ и сега вече Германия ще бъде притисната в ъгъла да ми предаде Красиков срещу някой по-малко важен за Путин“.

Войната в Украйна

Христо Грозев коментира и хода на войната в Украйна. Според него „има риск войната да бъде загубена, не поради невъзможността на Украйна да се защитава, а поради политически и геополитически развития, като например евентуално спечелване на американските избори от Тръмп“. Грозев твърди, че това е основният риск за тази година. По думите му загуба на войната „означава разделяне на Украйна“.

В края на февруари украинската армия съобщи, че се е изтеглила от две села край източния град Авдиивка, който по-рано този месец беше превзет от руските сили. Превземането на Авдиивка е най-голямата руска победа на бойното поле за последните девет месеца.

Разследване срещу България

Украйна разследва за корупция при доставките на оръжия „включително и България“, каза Грозев. Периодът, за който се води разследването, е свързан с управлението на правителството на Кирил Петков („Продължаваме промяната“, ПП) с вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова (БСП).

Тогава Нинова твърдеше, че "България не е доставила и един патрон на Украйна". По-късно Петков каза, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно - чрез фирми посредници.

„Тази тайна подкрепа, която беше направена с цената на възможността Корнелия Нинова да отрича това заради нейния електорат, който се очакваше да бъде против доставката на оръжие за Украйна, доведе до тази огромна верига от посредници, която създаде значително оскъпяване - в пъти, а не в проценти, за Украйна и очевидно изчерпа техния бюджет много по-рано отколкото можеше“, каза Грозев.

Според Грозев „посредниците, част от които обслужващи политиците, които криеха помощта на Украйна или давайки им част от комисионните, успяха да забогатеят страшно много“. Грозев каза, че „има фирми, които бяха посредници, за които имаше достатъчно убедителни доказателства, че са свързани с БСП“.

Свободна Европа изпрати запитвания до редица институции и БСП за това разследване, но не получи отговори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG