Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО не планира военно присъствие в Украйна. Йенс Столтенберг пред Радио Свободна Европа


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Съюзниците в НАТО "не планират военно присъствие" в Украйна, а осигуряват единствено военно обучение на украинската армия в съпротивата ѝ срещу руските окупатори. Това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю пред грузинската служба на Радио Свободна Европа по време на посещението си в Тбилиси в понеделник.

Изявлението му става факт малко, след като преизбраният руски президент Владимир Путин каза в речта си в нощта след изборите в Москва, че "въоръжени военнослужещи на страни от НАТО присъстват" и умират в Украйна. Той заплаши, че пряк конфликт между Алианса и Русия ще изправи света на крачка от Трета световна война.

Столтенберг отхвърли твърдението на Путин. По отношение на проведените избори в Русия той повтори позицията на Белия дом, че те не са били "нито свободни, нито честни".

Според генералния секретар на НАТО резултатът от над 87% подкрепа за Путин потвърждава, че Русия е "авторитарно общество". Столтенберг определи изборите като "манипулирани" и потвърди позицията на Европейския съюз, че провеждането им в окупираните украински територии е нарушение на международното право.

Той за пореден път отхвърли претенциите на Москва, че Алиансът се "разширява агресивно на изток", което беше едно от оправданията на Путин за започване на инвазията срещу Украйна преди повече от две години.

Столтенберг отбеляза, че организацията има политика на отворените врати към страните, които сами поискат членство. И добави, че държавите в Източна Европа знаят, че ако отговарят на изискванията и са демократични общества, присъединяването към НАТО е отворено за тях.

"Ние уважаваме [решението ви], ако не искате членство в НАТО. Но, разбира се, ние също уважаваме [решението ви], ако искате членство в НАТО", каза Столтенберг, като подчерта, че тези страни не могат "да живеят в свят, в който Москва решава какво [нейните] съседи могат да правят или да не правят".

Той отказа да се ангажира с прогноза дали Украйна ще получи зелена светлина за членство в Алианса по време на срещата на върха във Вашингтон през юли. Посочи обаче, че очаква тогава да бъдат взети "решения, които да доближат Украйна още повече до НАТО".

"Първо изпълняваме това, което вече сме договорили, но очаквам и нови решения", коментира Столтенберг, като добави, че визира стъпки, които да гарантират, че украинските военнослужещи работят в "пълно сътрудничество" с Алианса.

Той не отговори конкретно и на въпрос за стремежите за членство на Грузия, като каза, че "най-важното нещо, което можем да направим, е да гарантираме, че помагаме [на Грузия] да приложи необходимите реформи за прозрачност, борба с корупцията, укрепване на върховенството на закона".

Столтенберг обаче за пръв път спомена, че Киев и Тбилиси имат "отделни и независими отговорности" по пътя към одобряване на техните кандидатури, с което намекна, че този процес е отделен за всяка от двете страни.

"Не казвам, че Украйна изпреварва Грузия във всички области", продължи генералният секретар на НАТО. "Има индивидуални оценки, има индивидуални усилия в подкрепа на Грузия и в подкрепа на Украйна и ще има индивидуални отделни решения."

По повод блокирания от републиканците в Конгреса на САЩ допълнителен пакет с помощ за Украйна на стойност 60 млрд. долара Столтенберг посочи, че очаква това все пак да стане факт. Той призна, че в момента международната подкрепа за украинската армия не е на същото високо ниво, както беше в началото на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG