Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради младите. Защо България се издига в световна класация на щастието


Хора се разхождат в центъра на Благоевград.
Хора се разхождат в центъра на Благоевград.

Финландия затвърди позицията си на най-щастливата страна в света, а България е на второ място по най-голям ръст на индекса на щастието за последните години.

Новината идва на фона на продължаващата политическа криза в България и невъзможността за конструиране на устойчиво реформаторско управление, като между 2021 г и 2023 г. имаше 4 пъти парламентарни избори.

Сърбия, България и Латвия са страните с най-голям ръст на индекса си за периода 2021-2024, в сравнение с периода 2006-2010 г. Най-голямо е подобрението в Сърбия. България се издига до 81-о място от 144-то място през 2013 г.

Годишният доклад на Щастието се изготвя от "Галъп" и изследователския център на Оксфорд под егидата на ООН и е публикува всяка година на Международния ден на щастието 20 март.

Разлика в поколенията

Ръстът в индекса за България се дължи най-вече на младите хора 30-годишна възраст. Те заемат 40-то място в класацията, като за сравнение, хората над 60 години в България са поставено чак на 90-то.

Подобна голяма разлика във възприятието за щастието между млади и стари има и в другите страни на Балканите. Най-голяма е разликата в Хърватия, където класацията на младите хора е с 66 места по-висока от тази на възрастните.

Подобно на България, в Молдова и Сърбия разликата е 50 или повече места, а в Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Парагвай - между 40 и 50 места.

Според авторите на доклад "очевидно се проявяват както поколенчески, така и възрастови ефекти, тъй като по-възрастното население на Босна, Сърбия, Хърватия и Черна гора носи най-големите белези от войните и геноцида в началото на 90-те години на ХХ век след разпадането на бивша Югославия".

Начело са скандинавските страни

Начело на глобалната класацията са скандинавските страни. След Финландия се нареждат Дания, Исландия и Швеция. Сред водещите сили в ЕС Германия е на 24-о, а Франция - на 27-мо място. Германия и САЩ не са в топ 20 за пръв път от над 10 години, като Вашингтон зае 23-а позиция.

Но пък Коста Рика и Кувейт влизат в топ 20 - на 12-о и 13-о място.

Най-големият спад от 2006-2010 г. насам е регистриран в Афганистан, Ливан и Йордания. Афганистан, който е обхванат от хуманитарна катастрофа след завръщането на талибаните на власт през 2020 г., заема последно място от общо 143-те държави в индекса.

Нито една от най-населените държави в света не попада в топ 20. Сред първите десет само Нидерландия и Австралия имат повече от 15 милиона жители. Сред първите двадесет само Канада и Великобритания имат повече от 30 милиона жители", се посочва в доклада.

Китай е на 60-о, а Индия - на 126-о място.

Докладът е измерител на щастието, който се публикува от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие всяка година от 2012 г. насам. Той се основава на оценката на хората за тяхното лично щастие, както и на икономически и социални данни.

Докладът отчита шест ключови фактора по които се измерва щастието: социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция.

Природа и баланс в живота

Близостта до природата и добрият баланс между професионалния и личния живот са от ключово значение за удовлетвореността на финландците, според Дженифър Де Паола, изследователка от Университета в Хелзинки. Финландците може би имат "по-достъпно разбиране за това какво е успешен живот" в сравнение със САЩ например, където успехът често се свързва с финансова печалба, допълва тя.

Доверието в институциите, ниската корупция и свободният достъп до здравеопазване и образование също са от ключово значение. "Финландското общество е проникнато от чувство на доверие, свобода и висока степен на автономност", казва Де Паола.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG