Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Габриел не може да е премиер". ПП-ДБ изключва правителство с мандата на ГЕРБ


Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.
Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

За "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) вече са невъзможни преговори за съставяне на общо правителство с мандата на ГЕРБ. ПП-ДБ гледа към втория мандат, който формацията ще получи от президента Румен Радев, ако първият не бъде реализиран.

Това стана ясно от думите на единия от съпредседателите на формацията и финансов министър в оставка Асен Василев пред бТВ. Като причина за прекратяване на разговорите той посочи постъпката на номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел - да предложи проектокабинет, без да са приключили преговорите. По-рано в сряда други от лидерите на ПП-ДБ допуснаха, че преговорите с ГЕРБ могат да продължат.

Думите на Василев идват на фона на остър конфликт между ГЕРБ и ПП-ДБ, който продължава от вторник. Тогава Габриел върна дадения ѝ преди ден от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство, изпълнен с предложения за министри. Така тя не се възползва от дадения ѝ по конституция 7-дневен срок да го направи.

ПП-ДБ каза, че мандатът не е съгласуван с коалицията, определи този ход като "фалшификация" и "селски тарикатлъци", а Асен Василев нарече Габриел "най-новото и най-красивото лице на мафията". В сряда Габриел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поискаха извинение като условие да продължат разговорите за кабинет.

Сега Асен Василев се извини на Габриел, но само в качеството ѝ на жена, не и на кандидат за премиер. По думите му постъпката ѝ е недопустима и зачерква шансовете ѝ за поста.

"Щеше да е честно да каже при президента, че съставът не е съгласуван. А тя го обяви като съгласуван и приет", каза Василев. "Мария Габриел не може да бъде премиер на България."

По думите му първият мандат "е невъзможен и трябва да се гледа към втория". Той добави, че ПП-ДБ няма да подкрепи кандидатура на Бойко Борисов за премиер. "В началото сме на абсолютно нови преговори", каза Василев.

По конституция ако ГЕРБ не успее да състави правителство с първия мандат, Радев трябва да го даде на втората по численост политическа сила в Народното събрание - ПП-ДБ.

Преди дни Борисов заплаши с предсрочни избори, ако няма съгласие за кабинет с мандат на ГЕРБ.

Част от лидерите на ПП-ДБ обсъждат ситуацията в парламента, 20 март 2024 г.
Част от лидерите на ПП-ДБ обсъждат ситуацията в парламента, 20 март 2024 г.

Преговорите с ГЕРБ

По-рано в сряда някои от лидерите на ПП-ДБ изразиха готовност да коалицията да продължи преговорите с ГЕРБ за ротация и общо управление.

В същото време партията Зелено движение каза, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Зелено движение е част от ДБ, която е в коалиция с ПП.

"Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим", каза в сряда сутринта пред бТВ премиерът в оставка Николай Денков.

"Бихме могли да се върнем към преговори", добави в парламента и депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов.

"Имаше още шест дни време за преговори за правителство, защо трябваше да се бърза, можеше да продължим и да завършим процеса", каза и Христо Иванов, визирайки остатъка от 7-дневния срок Габриел да върне на президента Румен Радев изпълнен мандат за правителство.

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ се водят от 6 март, когато досегашният премиер Николай Денков подаде оставката на кабинета по силата на предварителната договорка между двете формации. Тя предвижда смяна на премиера и председателя на Народното събрания след 9 месеца. След като в неделя изглеждаше, че преговорите са приключили безуспешно, защото ПП-ДБ и ГЕРБ искат различни неща, разговорите бяха възобновени в понеделник.

ПП-ДБ казваше, че няма да влиза в правителство, ако ГЕРБ не подпише споразумение за реформите в съдебната власт, попълването на регулатори и промяната в службите. ГЕРБ пък настояваше за равнопоставеност на броя министри в кабинета.

Министерските постове

Във вторник номинираните за министри от ПП-ДБ казаха, че не са питани дали искат да управляват в състава на така наредения от Габриел кабинет. Те подписаха и депозираха пред президента Радев и председателя на парламента Росен Желязков декларации, че се оттеглят.

Междувременно президентът беше издал указ с предложение Народното събрание да избере Мария Габриел за министър-председател. Указът беше публикуван в "Държавен вестник", което позволява на парламента да гласува предложението. Точката обаче не беше включена в дневния ред на депутатите в сряда.

"Как ще се внесе за гласуване списък с хора, половината от които са написали декларации, че не са съгласни да бъдат членове на това правителство", каза Атанасов.

Процедурата предвижда парламентът да гласува първо само кандидатурата на Габриел, а ако бъде избрана, тя след това да предложи състав на Министерски съвет, който да бъде подложен на гласуване.

Коалиционното споразумение

Другият основен проблем в преговорите между двете формации е споразумението за общо управление.

Христо Иванов, казва, че няма постигнато съгласие заради невъзможността на ГЕРБ да договори ексклузивна роля на ДПС и лидера ѝ Делян Пеевски при попълването на органите на съдебната власт, които се избират с мнозинство от две трети от депутатите.

Пеевски обаче твърди, че именно от ПП-ДБ са съгласували с него и ГЕРБ текстовете, свързани с квалифицираните мнозинства.

"Не мога да разбера какво точно се обяснява Христо Иванов за това споразумение, при положение че текстът, за който се говори, лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ", каза Пеевски, без да уточни какво точно са съдържали съгласуваните с него текстове.

Той добави, че ПП-ДБ е настояла в документа да не бъде записано изрично, че ДПС ще участва в номинациите за членове на съдебните органи като равностоен партньор, но движението не е било съгласно с това. По думите на Пеевски "хората на ДПС не са втора класа".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG