Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Става дума за война". Какво е влиянието на митрополит Николай в Светия синод


Горан Благоев
Горан Благоев

Българската православна църква е държава в държавата. Никой не може да се меси в делата й, а това, което притежава, е тайна. Влияние, власт и пари. С това ще разполага новият български патриарх. Кой ще наследи Неофит?

Предстоятелят на Българската православна църква (БПЦ) и митрополит на Софийската епархия патриарх Неофит почина в средата на март. Това се случи след дълъг престой в болница заради заболяване.

До четири месеца след кончината на патриарха трябва да се състои избор на негов наследник и организацията за това вече започна.

Според устава на църквата за патриарх може да бъде избран някой от действащите митрополити, който е навършил 50 години и е управлявал епархия в продължение на поне пет години. От него се очаква да има „правилни мисли върху православната вяра“ и да спазва точно църковния ред.

Изборът ще се състои на фона на сериозно напрежение и разделение в Светия синод. Изборите за Сливенски митрополит бяха касирани, а Пловдивският митрополит Николай написа писмо, че не желае да бъде номиниран за патриарх.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с историка и публицист Горан Благоев за това какво се случва в църквата след смъртта на Неофит.

Най-важното от интервюто

 • "Още в часовете, когато се разбра, че патриарх Неофит вече не е на този свят, социалните мрежи се взривиха. От една страна от съболезнования за патриарха. Другата паралелна тема е категорично - не Николай [за] патриарх".
 • "Очевидно някой посъветва Николай по някакъв начин да демонстрира отдръпване и той направи една чудесна пиар акция".
 • "[Досиетата са] удобен компромат. Някой, ако не слуша, могат да му извадят досието".
 • "Следващият патриарх най-вероятно няма да е зависим с досие. Ако, разбира се, Светият синод не включи някой от тримата митрополити с досие".
 • "Нямаме обаче гаранция, че който и да стане, няма да се съобразява с руското влияние".
 • "Много малко съм оптимист, че начело на църквата може да бъде сложен някой от младите митрополити (тези, които са навършили скоро 50 години), който да не е под тотално руско влияние".

Битката за кръста

Изборът на нов патриарх ще се случи след избирането на Сливенски митрополит. Той няма да участва като кандидат, защото няма да отговаря на условието да е управлявал епархия поне пет години, но ще има право на глас.

През февруари в Сливен избираха митрополит за първи път от 1980 г. насам. Това се случи след смъртта на Йоаникий, който оглавяваше епархията повече от 40 години.

Изборите за нов митрополит в Сливен бяха касирани. „Веднага се появи съмнението, че тези избори са касирани, защото митрополитът, който Сливенската епархия предлага и който трябва да стане титулярният, очевидно не е удобен на Светия синод“, каза Горан Благоев.

Касирането на изборите предизвика два протеста. От едната страна на миряни и духовници от Сливенската епархия и от другата - организирани автобуси с хора за контрапротест, основно представители на Пловдивската епархия.

Според Благоев „в сливенската група си личеше, че всеки си е правил плакати“, докато пловдивската група е била "добре организирана, под строй“ и с плакати, „правени по калъп“.

В Сливен предстои нов избор за митрополит, който трябва да се състои преди избора на патриарх.

Отказът на Николай

Няколко дни след смъртта на Неофит пловдивският митрополит Николай написа, че не желае да е кандидат за патриарх. Николай е един от най-влиятелните митрополити, за когото се смяташе, че ще е основен претендент. „Обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол“, написа Николай. В писмото е записано, че "става дума за война срещу вярата ни и за нищо по-малко“.

Според Горан Благоев уставът на църквата не предвижда самоотвод. "Очевидно някой посъветва Николай по някакъв начин да демонстрира отдръпване и той направи една чудесна пиар акция“, каза Благоев. Според него Николай е направил това, защото „още в часовете, когато се разбра, че патриарх Неофит вече не е на този свят, социалните мрежи се взривиха. От една страна от съболезнования за патриарха. Другата паралелна тема е категорично: не Николай патриарх“, каза Благоев.

Пловдивският митрополит Николай често попада във фокуса на общественото внимание заради поведението си и острите си изказвания. През 2008 г. той заклейми европейската интеграция на България, обяви се против концерта на Мадона и анатемоса сурогатството и съжителството без брак. "Той стана одиозен в много отношения по отношение на църквата и това са критиките към него“, каза Благоев. По думите му отношението към него е свързано с поведението му след като става митрополит. „То не бяха „Ролекс“-ите, то не бяха тапетите в църкви, които са паметници на културата“, каза Благоев.

Пловдивският митрополит няколко пъти се появява на публични събития със скъпи часовници. През 2013 г. Николай обяви часовника си “Ролекс” на търг за повече от 11 хиляди лева, за да може да плати високата сметка за ток в храма "Св. Марина" в Пловдив.

„Николай беше този, който офциално легалзириза архонтите в църквата“, каза Горан Благоев. През 2022 г. Николай направи архонт почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов. Преди това такава титла беше дадена от Николай на оръжейния търговец Петър Манджуков.

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG