Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е миш-маш". Кой измисля поводи за гордост в историята на България


проф. Калин Янакиев
проф. Калин Янакиев

Траките и "началото на човешката цивилизация", българите като "потомци на Ной". Исторически митове са записани като факти в учебни помагала по история. На пръв поглед героизирането на миналото изглежда романтично. Настоящето обаче показва, че съчиняването на историята чертае разломи в бъдещето.

На 3 март България отбеляза националния празник на страната, който е свързан с Освобождението. На тази дата през 1878 г. Русия и Османската империя подписват Санстефанския мирен договор, с който се възстановява Княжество България.

От години в България се води спор това ли трябва да е датата, на която страната да отбелязва националния си празник. Това се случва на фона на засилващите се националистически настроения и манипулиране и преиначаване на българската история.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с проф. Калин Янакиев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, за това откъде идват митовете за далечното минало на България.

Най-важното от интервюто

  • "Абсолютно безкритично на учениците се поднасят неща, извлечени от легенди, от фолклор и от исторически източници. Като на децата това разграничение не се прави. Т.е. те няма да разберат кое от онова, което им е поднесено, е взето от легенда, кое от истински исторически извор".
  • "Истинският патриотизъм би трябвало да е усилие в настоящето. А когато всичко, с което можем да се гордеем, е в далечното минало, ние всъщност започваме да мразим настоящето и да нямаме никаква вяра в бъдещето".
  • "Не е лошо един народ да има поводи за самочувствие, но не и да бъдат измислени тези поводи за самочувствие".
  • "Истинското име на днешния национализъм е омраза. Не е обичане на собствената нация, а е омраза към другите".
  • "Тази хибридна пропаганда е експортирана най-вече от Русия. Тя има далечни политически цели".

Съчиняването на историята

Според проф. Янакиев „абсолютно безкритично на учениците се поднасят неща, извлечени от легенди, от фолклор и от исторически източници. Като на децата това разграничение не се прави. Т.е. те няма да разберат кое от онова, което им е поднесено е взето от легенда, кое от истински исторически извор“. По думите му „става въпрос за някаква хибридност“. Тя е „свързана с ранно възпитаване у децата, у учениците, на една особена комплексираност: нашата древна история е най-велика, ние сме най-най-най-великите на планетата“.

Това се прави, за да може това, което сме днес „да бъде приписано на някого другиго. А днес, уви, ние сме калпазаните на Европа“, каза проф. Янакиев. Според него това се внушава много лесно, ако преди това се легендаризира страта история.

„Става необяснимо как сме били толкова велики. Без да се казва, че това е измислено величие. Как сега сме стигнали дотук“, каза проф. Янакиев.

По думите му „истинският патриотизъм би трябвало да е усилие в настоящето. А когато всичко, с което можем да се гордеем е в далечното минало, ние всъщност започваме да мразим настоящето и да нямаме никаква вяра в бъдещето“. Според проф. Янакиев „не е лошо един народ да има поводи за самочувствие, но не и да бъдат измислени тези поводи за самочувствие“.

Омраза към другите

Проф. Янакиев казва, че „истинското име на днешния национализъм е омраза. Не е обичане на собствената нация, а е омраза към другите“. По думите му целта е българите „да намразят Европа, към която ни присъединиха и да започнат отново да обичат Изтока, Големия брат на изток“.

По думите му „тази хибридна пропаганда е експортирана най-вече от Русия. Тя има далечни политически цели“.

Той каза, че „днешната политическа пропаганда е: Европейският съюз е разкапан, деградирал, джендъри, разпад, разчовечаване на човека. За да бъде подпомогнато това, което е чисто политическо, трябва да се внуши и нещо във връзка с историята“. По думите му, „за да можем все по-силно да обичаме Русия, трябва все по-силно да започнем да мразим останала част от Европа“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG