Връзки за достъпност

Извънредни новини

България отбеляза Трети март. Радев каза, че празникът е опазен от "нихилизма". Москва обвини София в русофобия


Пътят към връх Шипка беше затворен заради струпването на хора в деня на националния празник на България. Част от присъстващите носеха руски знамена. 3 март 2024 г.
Пътят към връх Шипка беше затворен заради струпването на хора в деня на националния празник на България. Част от присъстващите носеха руски знамена. 3 март 2024 г.

В събота в страната се проведоха церемонии по повод 146-ата годишнина от Освобождението на България и националния празник Трети март.

На 3 март (по нов стил) през 1878 г. Русия и Османската империя подписват Санстефанския мирен договор, с който се възстановява Княжество България. От 1991 г. тази дата се приема за национален празник на България.

Сутринта БТА съобщи, че стотици хора се изкачват към Паметника на свободата на връх Шипка, където се провежда официална церемония по отбелязване на празника. По-късно обаче движението към него беше затворено. Събралите се хора пред паметника носеха български и руски знамена.

Какво казаха политиците

В официалната церемония на връх Шипка се включи президентът Румен Радев, който определи празника като „ден за национално единение“. Той благодари на присъстващите на върха, че са опазили Трети март от „проповедниците на нихилизма и разделението“.

Румен Радев по време на речта си на връх Шипка, 3 март 2024 г.
Румен Радев по време на речта си на връх Шипка, 3 март 2024 г.

С тези думи Радев има предвид управляващите от „Продължаваме - промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ, които в края на миналата година приеха промени в българската Конституция с подкрепата и на ДПС. В първоначалния проект за тях, предложен от ПП-ДБ, беше заложена смяна на националния празник - от 3 март на 24 май.

БСП, президентът Радев, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и други разкритикуваха предложението. В крайна сметка то отпадна и националният празник не беше сменен.

Част от хората, събрали се при паметника на връх Шипка за отбелязването на националния празник. На снимката се вижда председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 3 март 2024 г.
Част от хората, събрали се при паметника на връх Шипка за отбелязването на националния празник. На снимката се вижда председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 3 март 2024 г.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също участва в церемонията на връх Шипка. По време на неговата реч от събралите се хора се чуваха освирквания и призиви за оставка. Думите на Радев пък бяха посрещнати с аплодисменти.

Междувременно премиерът Николай Денков също се включи в отбелязването на празника. Той взе участие в церемонията по издигане на българското знаме пред Паметника на незнайния воин в София.

„Днес не е ден за атаки, днес е ден за празнуване“, каза Денков след края на церемонията.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерката Мария Габриел участват в церемония по отбелязване на Трети март пред Паметника на незнайния воин в София, 3 март 2024 г.
Премиерът Николай Денков и вицепремиерката Мария Габриел участват в церемония по отбелязване на Трети март пред Паметника на незнайния воин в София, 3 март 2024 г.

Премиерът беше попитан и за предстоящата ротация, при която той трябва да подаде оставка, а на поста му да бъде избрана сегашната вицепремиерка и министърка на външните работи Мария Габриел от ГЕРБ. В момента между ПП-ДБ и ГЕРБ текат преговори как точно ще се сменят. Пред журналисти в събота Денков каза, че „процесът върви“ нормално.

Лидерите на парламентарно представените партии Бойко Борисов (на ГЕРБ), Кирил Петков (ПП-ДБ), санкционираният за корупция Делян Пеевски (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и други честитиха националния празник в профилите си във Фейсбук.

В ранния следобед БНР съобщи, че по булевард „Цар Освободител“ в София е преминало шествие на привърженици на Русия.

Международните реакции

В неделя Министерството на външните работи на Турция отправи поздрав към България по повод националния празник с публикация във Фейсбук.

САЩ също поздравиха България. „Моля, приемете моите най-добри пожелания към българския народ по повод 146 г. от Освобождението на България“, пише в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкен, публикувано на сайта на Държавния департамент.

Освен за националния празник, САЩ поздравяват България и за повече от 120 години дипломатически отношения между двете страни. В изявлението се споменава задълбочаването на европейската интеграция на България и засилването на партньорството ѝ с НАТО.

Споменават се и общите усилия на Запада в подкрепа на Украйна в справянето ѝ с инвазията на Русия, започнала преди 2 години.

Външното министерство на Русия също отправи поздрав към България за празника. „Днес руско-българските отношения практически са сведени до нулата“, пише в поздравителния адрес. Руската държава също така обвинява българското правителство, че провежда „откровена русофобска политика“.

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова изказа подобна позиция. Тя поздрави страната по случай националния празник с публикация във Фейсбук, в която пише, че „руско-българските отношения преживяват трудни времена“ заради стремежа на някои политически сили „да докажат евроатлантическата си преданост и лоялност“.

Митрофанова има предвид управляващото в момента правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ. То е ориентирано към засилване на интеграцията на страната в ЕС и НАТО и ограничаване на зависимостите от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG