Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Далечен предвестник на надежда". Откъсва ли се българската църква от руското влияние


Патриарх Неофит беше погребан в църквата "Света Неделя", каквото е било неговото желание
Патриарх Неофит беше погребан в църквата "Света Неделя", каквото е било неговото желание

На опелото на патриарх Неофит присъства митрополитът на Киев, но не и руският патриарх. Това става на фона на факта, че Българската църква не е признала автономията на Украинската. Значи ли това, че руското влияние намалява и Светият Синод прави завой?

Няколко факта от последните месеци допускат хипотезата, че Българската православна църква (БПЦ) се откъсва от влиянието на Москва. Сред тях са действията на Светия синод след затварянето на руската църква "Св. Николай Чудотворец", позицията на патриарх Неофит срещу агресията на руската армия в Украйна, присъствието на киевския митрополит на опелото на патриарха в неделя, докато руският патриарх не беше поканен.

Не всички експерти виждат нещата точно така, но нека първо погледнем фактите.

„Унищожителната война против братска Украйна“ - с тези думи за първи път в началото на годината Българската православна църква (БПЦ) осъди руската агресия. По-точно направи го лично патриарх Неофит в последното си богослужение за Богоявление, макар и без да споменава Русия.

"Господ Бог и св. Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници", се казваше още в посланието на главата на БПЦ.

Това за първи път породи въпроса разграничава ли се тя от Руската православна църква (РПЦ), която подкрепя войната, водена от Владимир Путин.

След кончината на Неофит на опелото му в събота не беше поканен руският патриарх Кирил, който е верен съюзник на руския президент и открито защитава инвазията в Украйна. И макар на церемонията да присъства представител на РПЦ, този въпрос отново беше повдигнат.

Още един факт - присъствието на главата на Православната църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний Киевски на опелото на Неофит, също беше прието като знак, че БПЦ се разграничава от Руската църква. Според експерти обаче това не означава, че Светият синод прави завой и е напът да признае ПЦУ, която РПЦ обявява за разколна.

Епифаний не е поканен от БПЦ и присъствието му е заслуга на Вселенския патриарх Вартоломей, който води опелото, и го включи в своята делегация. Освен това украинският епископ не участва в богослужението, а само присъства.

Заради това и факта, че голяма част от митрополитите остават под руско влияние, въпреки че се разграничават от Кирил заради войната, е твърде оптимистично, че ще има промяна в позицията на БПЦ. Това е по-скоро далечен предвестник на надежда за промяна, казаха пред Свободна Европа богословът проф. Калин Янакиев и историкът и журналист Горан Благоев, който от дълги години води предавания за религията и църквата.

Интрига "още пред отворения ковчег"

На фона на това, само дни след смъртта на Неофит, още преди да е задействана процедурата за избор на негов наследник, един от спряганите - Пловдивският митрополит Николай, направи писмено изявление, в което каза, че няма да се кандидатира.

Макар преди време да е изразявал позиции в подкрепа на РПЦ, той стана първият митрополит, който още преди 2 г. в словото си за 3 март каза: "Днес православни християни водят война срещу православни християни. Русия нападна Украйна. Това е толкова нередно, толкова богопротивно".

Сега пък той открито заговори за интрига в Църквата. От което става ясно, че макар да не се очакват големи промени в позициите на БПЦ, със сигурност битката за нов патриарх се очертава да бъде още по- "нелицеприятна", по думите на проф. Янакиев.

54-годишният Николай допълва, че "още пред отворения ковчег" на починалия патриарх са започнали "медийните интриги и инсинуации” около наследяването на патриаршеския престол.

Според него "едни и същи "експерти", измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност”, които и през 2013 г. са правили "нелепи предсказания” кой ще наследи патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да "кадруват" следващия български Патриарх".

Предшественикът на Неофит почина през 2012 г.

Свободна Европа събра фактите и анализа на експерти.

"Провокация"

През 2019 г. Вселенският патриарх подписа автокефалията на ПЦУ, след като стотици години тя беше подчинена на Московската патриаршия. Това предизвика сблъсък между Москва и Константинопол, като Руската православна църква (РПЦ) категорично отказа да признае нейната независимост и я обяви за разколна. БПЦ също не е признала за независима ПЦУ, без да я смята за разколна.

Няколко месеца след началото на войната на Русия в Украйна през 2022 година ПЦУ скъса всякакви връзки с Москва. Без позицията на БПЦ да се променя, в началото на тази година дойдоха думите на патриарха, който осъди войната.

Те противоречаха с позиции на някои митрополити, като тази на Видинския - Даниил, че има тенденции „за посяване на омраза към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор“.

Сега, след като се разбра, че предстоятелят на ПЦУ ще присъства на опелото, руската посланичка Елеонора Митрофанова каза:

“Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо БПЦ, защото тази църква не е призната от Българската. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер (наименованието на Вселенската патриаршия - бел.ред.)“.

Митрофанова добави, че „никой не е поканил“ руския патриарх Кирил, но в същото време отбеляза, че той няма да може да присъства, защото се среща със сръбския патриарх.

От Светия синод уточниха, че са изпратили на Кирил уведомително писмо за кончината на Неофит на 13 март, а на другите православни църкви е изпратен редът за опелото.

"Онзи голям потрес с войната между два православни народа – руския и украинския, е нещо, което тежко се преживява“, обясни липсата на покана Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който беше избран за наместник-председател на Светия синод след смъртта на патриарха.

Преди две години ЕС опита да наложи санкции на 77-годишния Кирил, чието гражданско име е Владимир Гундяев, заради позициите му в защита на войната, но не успя заради вето на Унгария.

Сега лично Епифаний отговори на Митрофанова. "За тях е много болезнено, когато нашата църква влиза на международно равнище и има комуникация с другите православни църкви. Руската държава използва за своите цели руската църква", каза той пред bTV.

На опелото все пак присъстваше представител на РПЦ – Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор, който обаче също не участва в опелото.

"Една деликатна тънкост"

Вечерта преди опелото и погребението на патриарха, митрополит Йоан, който е защитник на руската църква, съобщи в "Панорама" по БНТ: „Има една деликатна тънкост - че има възможност да присъства човек, който по неговия статут не сме се произнесли. Митрополит Епифаний не е поканен от нас, но ще присъства". Той добави, че това "може да смути определени хора, ако той вземе участие в опелото“.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който не е сред изразяващите проруски възгледи, обаче по-късно каза, че този факт не е притеснителен, защото Епифаний ще присъства молитвено, но няма да участва в опелото.

Ситуацията беше изключително главоболна за РПЦ

По думите на проф. Янакиев, въпреки това, присъствието на киевския епископ „много е смутило“ РПЦ.

„Ситуацията беше изключително главоболна за РПЦ, защото тя прекъсна църковното си общение с Константинополската патриаршия след автокефалията на ПЦУ, и не би трябвало руски духовник изобщо да участва в молитвено общение с вселенския патриарх“, каза още той.

Според него фактът, че все пак представител на РПЦ присъства, „означава, че тя не се е простила с желанието да оказва влияние върху БПЦ".

Той коментира още, че е „малко прибързано“ да се смята, че БПЦ ще признае независимостта на ПЦУ и не е „оптимистично настроен“ за това, тъй като вече 5 г. комисия в Светия синод не взема решение.

„Не мисля, че присъствието на представителя на ПЦУ е знак за откъсване на Синода от дълбокото руско влияние, по-скоро симптом за някакъв много далечен предвестник на надежда за промяна“, коментира и Благоев, според когото намесата на Митрофанова в църковните дела е недопустима.

Той отбеляза, че като "рупор на Путин" тя е направила внушения с думите, че патриархът е бил "голям приятел на Русия". На младини Неофит е учил в Московската духовна академия.

Руската църква и изборът на нов патриарх

Проф. Янакиев подчерта, че според църковните канони РПЦ е едва пета по старшинство църква, като първа е Вселенската патриаршия.

„Това, че РПЦ има някакъв особен статут, е само тяхна църковно-историческа и геополитическа митология. Това не е вярно, дори е в нарушение, и тя няма никакво право да се меси в делата на други църкви“, каза още той.

Янакиев отбеляза, че когато архимандрит Васиан и други духовници от т.нар. Руска църква бяха изгонени заради шпионаж, стана ясно, че РПЦ се е месила и на Македонската православна църква.

„Тревожното е, че при предстоящите избори в БПЦ те могат да продължат да се месят. Известно е, че повечето митрополити са русофилски настроени, и някои - като Видинския и Ловчанския, не го крият“, добави професорът.

Той даде пример с касирането на избора на Сливенския митрополит. Това е важно, защото неговият глас ще е един от тези, които ще определят тримата кандидати за наследник на Неофит. Всеки трябва да получи две трети от синодалните гласове, а само един ще бъде избран за патриарх.

Нито Янакиев, нито Благоев се наеха да прогнозират кой може да е новият патриарх, но според журналиста дори той да не е под руско влияние, има опасения, че може да е свързан с политическо-олигархични среди.

Форум

XS
SM
MD
LG