Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тайният чадър над Нотариуса вече е съвсем явен. Гръцки семеен хотел се оказа квартира на ГРУ


Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада правят демонстрация на празничната си програмата за 6 май - Денят на храбростта и Българската армия, Казанлък, 29 април 2024 г.
Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада правят демонстрация на празничната си програмата за 6 май - Денят на храбростта и Българската армия, Казанлък, 29 април 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ветото над ограничените екооценки
  • Какво е да снимаш кариерата на Борисов
  • Българите или румънците са по-щастливи

Недосегаемостта на убития Мартин Божанов - Нотариуса в продължение на години получи своето обяснение. Докато се е занимавал с многостранна престъпна дейност, той е бил секретен сътрудник на полицията и безпрепятствено е упражнявал влияние над магистрати чрез изнудването им с компромати.

Всичко това, както и имената на членовете на предполагаемата му престъпна група, са известни на прокуратурата поне от 2022 г., когато ГДБОП ѝ изпраща подробна справка от разработка за Нотариуса. Но все още никой не е обвинен по този случай. Сега тази справка беше публикувана от Антикорупционния фонд, за да разбере обществото какво и от кога знае прокуратурата.

В този текст можете да си припомните защо действията на държавното обвинение по това дело, както и по делото срещу Петьо Петров - Еврото, провокират съмнения от самото начало.

Разследването срещу Лена Бориславова

Прокуратурата може и да не говори много за Нотариуса и Еврото, но точно преди изборите се сети, че от месеци разследва предполагаема фалшификация, извършена през 2021 г. от Лена Бориславова от ПП-ДБ. Сигналът срещу нея тръгва от активист за запазване на плажа Корал.

Природозащитници стоят в основата и на ветото на президента Румен Радев, с което той върна на парламента законови поправки за ограничаване на екооценките по приоритетни строителни проекти. Мотивите на държавния глава напълно отразиха критиките на активисти срещу прокараната от ГЕРБ, ДПС и ИТН поправка.

Вътрешният министър Калин Стоянов пък се похвали във Фейсбук, че заплатите в МВР и порционът за храна се увеличават със задна дата.

Спадът на населението на България

Намалява обаче населението на България, показват данните на Националния статистически институт за 2023 г. За една година то се е свило с 2229 души, което представлява 0,03%. Това обаче е най-малкият годишен спад на българското население, откакто се поддържат такива данни през 2002 г., пише "Капитал".

До началото на века се връща в спомените си и фотографът Веселин Боришев. Не пропускайте поредното видео от поредицата с него "Когато снимах...". Този път е ред на Бойко Борисов.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Пропагандата преди евроизборите

На фона на предстоящите евроизбори няколко твърдения за предполагаеми "провали" на политиката на Брюксел започнаха да се повтарят от анализатори в българските медии. Зад много от тях обаче не стоят солидни факти. Кои са четирите най-често срещани, прочетете в този текст.

Колегите от "Дневник" пък съобщават, че Европейската комисия иска от България да коригира плана си в областта на енергетиката и климата. Причината е, че в него трябва да бъдат заложени по-високи цели от настоящите.

Семейство Шапошникови и агентите

Семеен хотел в Халкидики, Гърция, в продължение на години приютява редовно не обикновени туристи, а агенти от руското военно разузнаване ГРУ. Не пропускайте последното разследване на сайта Инсайдър за семейството на Николай и Елена Шапошникови и секретното шпионско поделение 29155.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи изненадващо посещение в Киев. Там той и украинският президент Володимир Зеленски призоваха доставките с военна помощ за Украйна да бъдат ускорени.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пък призова палестинската групировка Хамас да приеме предложението на Израел за примирие в Ивицата Газа срещу освобождаването на всички израелски заложници, взети в плен миналия октомври.

И още две препоръки

На финала ви препоръчвам този анализ на Красен Станчев. В него той сравнява нивото на щастието в България и Румъния, които вървяха заедно при преговорите за членство и под мониторинга на Брюксел след влизането им в ЕС. Сега обаче Букурещ напредва по-бързо от София.

Не пропускайте и този текст за концертите на стадион в България. Ако ви е направило впечатление, че напоследък тези музикални събития намаляват, тук ще откриете отговор на въпроса - какво се промени?

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG