Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да вземат решение". Блинкен призовава Хамас да приеме израелското предложение за примирие


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен присъства на съвместната министерска среща на Стратегическото партньорство между Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) и САЩ, на която се обсъжда хуманитарната ситуация в Газа.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен присъства на съвместната министерска среща на Стратегическото партньорство между Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) и САЩ, на която се обсъжда хуманитарната ситуация в Газа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Хамас бързо да приеме израелското предложение за примирие във войната в Газа и за освобождаване на израелските заложници, съобщи Ройтерс. Блинкен каза това на среща на Световния икономически форум в саудитската столица Рияд

Посещението на Блинкен в Рияд идва на фона на войната между Израел и Хамас. Тя започна на 7 октомври, когато членове на Хамас нахлуха в Израел, убиха около 1200 души и взеха около 250 души за заложници. В знак за подкрепа към Хамас подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути започнаха да нападат кораби в Червено море. На 14 април Иран нападна Израел с дронове и ракети, което допълнително повиши напрежението в региона.

Очаква се преговарящите от Хамас да се срещнат с катарски и египетски посредници в Кайро в понеделник, за да представят отговор на предложението за поетапно примирие, което Израел представи през уикенда.

"Хамас има пред себе си предложение, което е изключително, изключително щедро от страна на Израел", каза Блинкен.

"Единственото нещо, което стои между народа на Газа и прекратяването на огъня, е Хамас. Те трябва да вземат решение и то бързо". "Надявам се, че те ще вземат правилното решение", каза още Блинкен,

Според източник на Ройтерс, предложението на Израел включва сделка за освобождаването на по-малко от 40 от около 130-те заложници, за които се смята, че все още се държат в Газа, в замяна на освобождаването на палестинци, намиращи се в затвор в Израел.

Втората фаза на примирието ще се състои от "период на устойчиво спокойствие", което е компромисният отговор на Израел на искането на Хамас за постоянно прекратяване на огъня.

По рано в понеделник Блинкен каза, че най-ефективният начин за облекчаване на хуманитарната криза в Ивицата Газа е да се постигне прекратяване на огъня.

Междувременно военните атаки на Израел над Газа продължават. Най-малко 22-ма души са убити при израелски удари през нощта срещу понеделник в град Рафах в Южна Газа, според палестински здравни власти. Те са контролирани от Хамас и данните им не могат да бъдат проверени независимо. Сред убитите има 6 жени и 5 деца.

Израел подлага Рафах на почти всекидневни въздушни атаки и заплашва да изпрати сухопътни войски, твърдейки, че това е последната крепост на Хамас в крайбрежния анклав. Над един милион палестинци избягаха в Рафах, търсейки убежище в града, който се намира на границата с Египет. САЩ и други държави призоваха Израел да не предприема инвазия, за да не се стигне до хуманитарна катастрофа.

В понеделник Блинкен започна седмата си дипломатическа обиколка в Близкия изток след началото на войната между Израел и Хамас преди повече от 6 месеца. Той ще остане малко повече от ден в Саудитска Арабия, а във вторник и в сряда ще посети Йордания и Израел.

Визитата му се осъществява на фона на безпокойство в региона, че конфликтът в може да се разрасне, както и че някогашните обещаващи перспективи за сближаване между Израел и Саудитска Арабия са в застой. Причината е, че Израел отказва да разгледа едно от основните условия на саудитците за нормализиране на отношенията - създаването на палестинска държава.

На 5 април президентът на САЩ Джо Байдън за първи път заплаши да постави условия за предаването на американски оръжия на Израел, ако страната не предприеме стъпки за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG