Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран срещу Израел: кой има военно предимство


Изстрелване на иранска балистична ракета от четвърто поколение с обсег от 2000 км от неизвестно местоположение в Иран през май 2023 г.
Изстрелване на иранска балистична ракета от четвърто поколение с обсег от 2000 км от неизвестно местоположение в Иран през май 2023 г.

Рискът от пряк военен конфликт между Иран и Израел непрекъснато се увеличава през последните седмици. Това поставя въпросът коя от двете страни би била в по-добра позиция. Според експерти Израел има известно превъзходство, но арсеналът на Иран от дронове и ракети не трябва да се подценява.

Иран и Израел си размениха атаки и заплахи през последните седмици, увеличавайки страховете от пълномащабна война между основните съперници в Близкия изток.

Израел започна атака срещу Иран на 19 април, почти седмица след безпрецедентно нападение с дронове и ракети от Техеран на 13 април. Атаката на Иран беше в отговор на предполагаем израелски въздушен удар, който уби седем ирански командири в Сирия на 1 април.

Ако двете страни се впуснат в пълномащабна война, коя от тях би била в по-добрата позиция?

Радио Фарда, иранската служба на Радио Свободна Европа, потърси отговор на този въпрос от военни експерти. Според тях, в случай на пряк конфликт, Израел ще има военно превъзходство, както в отбрана, така и в нападение. Те обаче предупреждават, че заплахата от дронове и ракети на Иран не трябва да се подценява.

Заради наложените от десетилетия санкции, ограничаващи снабдяването с оръжия, Техеран инвестира сериозно в разработването на вътрешни оръжейни програми. В резултат страната разполага с цял арсенал от евтини, но ефективни дронове и по-модерни балистични ракети.

По думите на Джон Кржизаняк, научен сътрудник в Уисконсинския проект за контрол на ядрените оръжия, иранските ракети "представляват сериозна заплаха" за Израел. В същото време дроновете могат да "сеят хаос сред цивилното население", ако бъдат изстреляни в големи количества.

Въпреки това Тел Авив запазва военно надмощие.

Освен оперативното и разузнавателното предимство на Израел, страната разполага и с още един коз. Широко разпространено е мнението, че Тел Авив притежава ядрени оръжия. Базираната във Вашингтон "Инициатива ядрена заплаха" (NTI) изчислява, че Израел има около 90 ядрени бойни глави.

По време на атаката си на 13 април Иран изстреля над 300 дрона, крилати и балистични ракети срещу Израел. Техеран твърди, че не е използвал най-модерните си оръжия. Атаката изглеждаше по-скоро символна и очевидно нямаше за цел да причини значителни щети или жертви.

Израел обяви, че почти всички дронове и ракети са били прихванати с помощта на САЩ, Великобритания и Йордания. Няколко ракети все пак преминаха през израелската противовъздушна отбрана и удариха въздушна база, причинявайки незначителни щети.

Според Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), едновременното изстрелване на повече от 100 балистични ракети трудоемко заради сложната логистика и необходимата работна сила.

"Всъщност не съм сигурен дали някога е било правено по време на война и това ме кара да се чудя колко по-мащабни биха могли да станат [иранските атаки]", каза Хинц пред Радио Фарда.

Джереми Бини, специалист по отбрана в Близкия изток в компанията за военно разузнаване Janes, коментира, че отбранителните системи на Израел "се представиха добре" срещу иранските ракети.

Той обаче уточни, че "основен фактор" за този успех изглежда е било техническото състояние на оръжията на Техеран. По данни на американското разузнаване около половината от иранските ракети са се повредили още при изстрелването или по време на полета си.

Ответната израелска атака на 19 април изглежда разкри уязвимост в иранската защита. Техеран обяви, че са били използвани малки квадрокоптери, което предполага, че наадението е извършено от територията на Иран.

Военни специалисти смятат, че модерните изтребители на Израел дават на страната превъзходство във въздуха. Липсата на възможност за зареждането им по време на полет обаче е проблем за Тел Авив. Освен това на Израел ще е необходимо разрешение да пресича въздушното пространство на няколко държави, за да достигне до Иран.

Експерти прогнозират, че ако избухне война, израелската армия вероятно ще разположи ракети с голям обсег срещу Иран, а противовъздушната отбрана на Техеран досега не е тествана в битка.

На фона на военното предимство на Израел, Иран вероятно ще продължи да използва неконвенционални средства за война и своите асиметрични способности. Това включва т.нар. "ос на съпротивата", поддържаната от Техеран мрежа от бунтовнически групи и милиции, които му помагат в противопоставянето срещу Тел Авив.

Форум

XS
SM
MD
LG