Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Готово, брат, става". Кой от България обеща на Вучич друга позиция за Сребреница


Елена Поптодорова
Елена Поптодорова

В България има политик, на когото сръбският президент може да се обади, да поиска услуга, да получи обещание. И това да доведе до обрат в утвърдена позиция на страната. Въпросът не е кой е българският политик, а защо Александър Вучич може да си позволи да унижи България.

Съвместяващият длъжностите служебен премиер и външен министър Димитър Главчев е поискал България да промени позицията си и да гласува "въздържал се", вместо да подкрепи резолюцията в ООН, осъждаща геноцида в Сребреница. Указанията, публикувани от BIRD, са изпратени до българския представител в ООН Лъчезара Стоева непосредствено преди гласуването, а тя е отказала да ги изпълни.

Причината е, че противоречат на утвърдената и съгласувана позиция, с която се подкрепя резолюцията.

За това, че е имало договорка с някого в България, потвърди сръбският президент Александър Вучич. След гласуването в ООН той каза, че е много изненадан от позицията на България и че е очаквал до последно тя да не подкрепи резолюцията. Вучич не каза с кого е говорил. Няма отговор на този въпрос и от Главчев.

Срещу резолюцията на ООН са Сърбия и Русия. Те призоваха тя да не бъде подкрепяна.

Става дума за резолюция, с която 11 юли беше определен за Международен ден за размисъл и отбелязване на геноцида в Сребреница. На тази дата през 1995 г. в босненския град започва избиването на над 8000 местни мъже и момчета босненски мюсюлмани от сили на етническите сърби.

Още един външнополитически сигнал прави впечатление през последната седмица. Това е говоренето на президента Румен Радев, който обвини НАТО, че участва във войната, която Русия започна в Украйна преди повече от две години. Радев каза, че Западът предизвиква ескалация, която може да доведе до “ядрен армагедон”.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с вицепрезидента на Атлантическия клуб и бивш посланик на България САЩ Елена Поптодорова за това има ли разклащане на външнополитическите позиции на България.

Най-важното от интервюто

  • "Българското общество остава най-уязвимо спрямо останалите централноевропейски и източноевропейски държави, които са били част от съветската сфера, към външни влияния, идващи от Москва".
  • "Начинът, по който сега се провеждат тези избори, умората, липсата на вълнение по отношение на политическите партии. Това цялостно разочарование от бавния ход на развитието на страната (…), отваря вакуум за нови фигури, за нови играчи. И аз смятам, че президентът Радев се цели в тази посока".
  • "Вторият мандат на един президент е луксозен мандат. Там няма причини да се стараеш особено, защото няма трети мандат. [Вторият мандат] те прави по-автентичен, такъв, какъвто си. И това виждаме в поведението на президента сега".
  • "[Бойко Борисов] е автентичен в стремежа да бъде максимално конюнктурен спрямо момента. Той заслужава наистина да бъде оценен по достойнство от гледна точка на пластичност на гъвкавост".
  • "Ние сме необходим партньор. Особено в последните събития от две години насам. България има ключово място и ключово значение по отношение на сигурността в Черно море и по отношение на Западните Балкани".
  • "Географията никога не ни е давала голям уют и единственият начин, по който можем да омекотим тази сложна географска разположеност, е чрез членство в Европейския съюз и НАТО".
  • "За Русия е по-изгодно да поддържа постоянно опасения от външна атака срещу нея".
  • "Русия ще тества до критичен ръб готовността на НАТО, но няма да посмее да прибегне към това, с което заплашва най-много, именно същинското ядрено оръжие".
  • "Би трябвало една държава да извика посланика и да поиска обяснение кого има предвид президентът Вучич. С кого от политическите лидери той е постигал такава договорка и това би било поведението на държава с достойнство".
  • "Нали разбирате каква физиономия чертае на България президентът на Сърбия (…): Здрасти, Вучич! Готово, брат, става. Разбирате ли какво съобщи Вучич"!
  • "Ако някой мисли, че [Вучич] е такъв разочарован, завит в сръбския флаг, той страда, преживява, плаче и така спонтанно е изпуснал репликата, това ще бъдат наивници".

С кого говори Вучич

Александър Вучич е говорил с политик в България и е получил гаранции, че страната ще промени позицията си за резолюцията за Сребреница. Сръбският президент намекна за това в свое изказване, но не спомена име. "Надявах се на изненада от България. Пет минути преди заседанието бях убеден, че България ще гласува "въздържал се", каза Вучич.

По думите на Елена Поптодорова инструкциите на служебния премиер и външен министър Димитър Главчев да се гласува с „въздържал се“ не са негови. В същото време от грамата, изпратена до българския представител в ООН, става ясно, че „този текст той не е съгласуван с никого, там няма нито един професионален знак“. Поптодорова каза, че „по тази много сложна специфика, която имаме по случая с гласуването в ООН, [Главчев] не би могъл сам да прецени. Т.е. това е било наредено, внушено“, каза Поптодорова.

По думите й „би било редно да има реакция“ на изказването на Вучич. „Една държава е в правото си да извика посланика и да поиска обяснение кого има предвид президента Вучич - с кого от политическите лидери той е постигал такава договорка - и това би било поведението на държава с достойнство“. До този момент няма такава реакция от страна на българското външно министерство.

„Нали разбирате каква физиономия чертае на България президентът на Сърбия (…): Здрасти, Вучич! Готово, брат, става. Разбирате ли какво съобщи Вучич!“, каза Поптодорова. По думите й „изобличаването стана точно назидателно. Това беше назидателен акт срещу България и не бива никой да мисли нещо по-малко и по-слабо от това“.

"Невъзможната победа над Русия". Как Радев заговори с думите на Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Радев, НАТО и Русия

Седмица преди изборите президентът Румен Радев засили говоренето си срещу НАТО. Той обвини алианса, че участва във войната на Русия в Украйна и че това крие риск от "ескалация" и "ядрен Армагедон".

В края на май Радев не присъства и на заседанието на Парламентарната асамблея на алианса, което се проведе в София. По същото време той беше на посещение в Унгария, откъдето се обяви срещу изпращане на войски на НАТО в Украйна, каквото решение изобщо не е взимано.

По думите на Поптодорованачинът, по който сега се провеждат тези избори, умората, липсата на вълнение по отношение на политическите партии. Това цялостно разочарование от бавния ход на развитието на страната (…), отваря вакуум за нови фигури, за нови играчи. И аз смятам, че президентът Радев се цели в тази посока“.

Тя каза, че „през ден получаваме заплахи за ядрен удар [от Русия], без това да намира своето практическо основание“. По думите й „Русия ще тества до критичен ръб готовността на НАТО, но няма да посмее да прибегне към това, с което заплашва най-много - именно същинското ядрено оръжие“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG