Връзки за достъпност

Извънредни новини

"2 млрд. лева годишно". Защо ГЕРБ и ДПС се вгледаха във военното министерство


Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Война, сигурност и пари. Това е в основата на планирането на стратегическите политики в европейските страни. България е сред 18-те държави от НАТО с рекорден бюджет за отбрана. Защо Министерството на отбраната изведнъж привлече вниманието на ГЕРБ и ДПС?

В началото на годината бившият военен министър Тодор Тагарев стана обект на синхронизирана атака от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Това се случи на фона на очакваната, но неслучила се ротация в правителството "Денков-Габриел" през март, но не само. В следващите години Министерство на отбраната ще управлява между 1,5-2 млрд. лева годишно за инвестиции. Предстои засилване на процеса на превъоръжаване.

Борисов и Пеевски казаха, че той трябва да бъде сменен заради "нулева работа за Украйна". Тогава съпресдедателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков го защити, като каза, че евроатлантическите партньори на България одобряват работата му.

В Студио България на Свободна Европа разговоряхме с Тодор Тагарев за това какво е ядосало Борисов и Пеевски.

Най-важното от интервюто

  • "По-видимите атаки от страна ГЕРБ и ДПС започнаха през януари, но по-малко видими имаше и през лятото на 2023 г."
  • "Няма обективни обстоятелства, които да дават основание [на Борисов и Пеевски] за този тип атаки срещу мен".
  • "Следващите години се отваря много голям ресурс. Ще бъдат сключвани още договори са превъоръжаване. (…) Това е много сериозен ресурс и е много важно как се управлява този ресурс, а според лидерите на някои политически партии вероятно е много важно и кой го управлява. Техните амбиции в сферата на отбраната нараснаха значително в този период".
  • "Русия в момента разполага с повече военнослужещи, които са в Украйна или на границата с Украйна, отколкото когато започна войната. Русия успява да мобилизира около 30 хил. души на месец. Украйна няма такъв ресурс в момента".
  • "Путин направи такива промени [в Министерството на отбраната], които най-вероятно отчитат хипотезата за продължителния характер на войната и превръщането й във война на изтощение. Вече не е важно кой колко военнослужещи, въоръжение и снаряди има в момента на бойната линия, а как през следващите месеци, а може би и години, ще успее да поддържа тези военни усилия".
  • "Никой не очаква Русия да се задоволи с окупираните към момента територии".
  • "Не може да се признава на страна агресор да си получи като награда това, което е успяла да заграби към текущия момент. И [Румен Радев] в момента отново ни призовава към същото".

Защо Тагарев

В началото на януари лидерите на ГЕРБ и ДПС подеха очевидна и синхронна атака срещу Тодор Тагарев. Той се превърна в обект на нападки от страна на опозицията, но и на партии, които подкрепят кабинета. „По-видимите атаки от страна ГЕРБ и ДПС започнаха през януари, но по-малко видими имаше и през лятото на 2023 г.“, каза Тагарев. Според него не е имало обективни обстоятелства, които да дават повод на Борисов и Пеевски да го критикуват.

Поводът за недоволството срещу него през януари беше, че министерството му не е изпратило до депутати покани за публична церемония, на която може да отиде всеки гражданин. Според санкционирания от САЩ за корупция Делян Пеевски по този начин Тагарев е унизил парламента.

„Отбраната към момента е тема номер едно за Европа“, каза Тагарев. България също увеличава парите за отбрана. „Това е много сериозен ресурс и е много важно как се управлява този ресурс, а според лидерите на някои политически партии вероятно е много важно и кой го управлява. Техните амбиции в сферата на отбраната нараснаха значително в този период“, каза Тагарев.

По думите му по време на управлението на правителствата на ГЕРБ Министерството на отбраната не е било приоритет за Борисов, „но сега, в тази нова обстановка, очевидно интересът му към отбраната е нараснал“. В първото правителство на ГЕРБ министър на отбраната е Николай Младенов (ГЕРБ), сменен след това с Аню Ангелов (ГЕРБ), а във второто и третото са съответно Николай Ненчев (БЗНС) и Красимир Каракачанов (ВМРО).

Тагарев каза, че „в следващите години от 1,5 до 2 млрд. лева годишно ще бъдат разходите за инвестиции, за които ще се взимат решения накъде да бъдат насочени. Вероятно някои политически партии смятат, че трябва да имат поглед и влияние върху тези процеси“.

Войната в Украйна

Бившият военен министър не очаква войната в Украйна да приключи скоро. „Тази война ще продължи поне още година-две, а може и повече. Но зависи от това Украйна да удържи и да получи повече материална помощ, за да може да възстанови поне част от окупираните територии“. По думите му „другото, което е много важно, е, да се прекратят каналите за руско влияние в западните общества, включително и в България“.

Тагарев каза, че „мащабът [на държавите] си оказва влияние“. Русия е в пъти по-голяма страна. „Русия в момента разполага с повече военнослужещи, които са в Украйна или на границата с Украйна, отколкото когато започна войната“. По думите му „Русия успява да мобилизира около 30 хил. души на месец. Украйна няма такъв ресурс в момента“.

В средата на май руският президент Владимир Путин смени дългогодишния министър на отбраната Сергей Шойгу. „Путин направи такива промени, които най-вероятно отчитат хипотезата за продължителния характер на войната и превръщането й във война на изтощение“, каза Тагарев. По думите му „вече не е важно кой колко военнослужещи, въоръжение и снаряди има в момента на бойната линия, а как през следващите месеци, а може би и години, ще успее да поддържа тези военни усилия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG