Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЦ "Козлодуй" преговаря за прекратяване на договора за доставки на руско ядрено гориво


АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй" води преговори с руската компания ТВЕЛ, част от "Росатом", за прекратяване на договора за доставки на руско ядрено гориво. Това каза изпълнителният директор на атомната централа Валентин Николов в сряда.

Пред Свободна Европа Николов потвърди, че става въпрос за предсрочно прекратяване на договора, но не посочи дали и за каква неустойка разговорят двете страни. По думите му се очаква преговорите да приключат до седмица.

Договорът на АЕЦ "Козлодуй" за доставки на руско гориво изтича на 31 декември 2025 г. Миналата година тогавашният министър на енергетиката Румен Радев каза, че съгласно този договор блок 5 на централата е осигурен с ядрено гориво до пролетта на 2024 г., а блок 6 - до есента на 2034 г.

Новината за евентуалното прекратяване на договора дойде на фона на церемонията за внедряването на алтернативен тип гориво от американската компания "Уестингхаус" в пети блок на централата. До тук се стигна, след като в края на 2022 г. парламентът възложи на тогавашното правителство да търси ядрено гориво, различно от руското, за се намали пълната зависимост от доставките от Русия.

Впоследствие АЕЦ "Козлодуй" сключи договори с американската "Уестингхаус" и френската "Фроматом".

В сряда служебният премиер Димитър Главчев определи внедряването в централата за първи път на гориво, различно от руското, като "завършен първи етап на реална диверсификация".

"Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници", каза Главчев.

Предстои Блок 5 на централата в Козлодуй да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни.

АЕЦ "Козлодуй" е най-големият производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. До момента той работеше само с руско ядрено гориво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG