Връзки за достъпност

Извънредни новини

Афганистанец с български паспорт и фирма в София е санкциониран по закона "Магнитски"


Емблемата на Отдела за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ
Емблемата на Отдела за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ

Афганистанец с български паспорт е санкциониран по глобалния закон „Магнитски“, съобщи в понеделник Отделът за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ.

В ограниченията на „Магнитски“ попадат 44 фирми, свързани със санкционирания Аджмал Рахмани и неговия баща. Една от тях - „Лего Инвестмънтс ЕООД“, е регистрирана в България. И Рахмани, и баща му са бивши депутати в Афганистан.

Новината за включването на Рахмани в списъка със санкционирани лица идва, след като през февруари тази година петима българи попаднаха в обхвата на „Магнитски“.

Обяснено. Кои са обвинени за участие в корупция по "Магнитски" и защо
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Това са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, обвиненият в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ - Александър Николов и Иван Генов.

Чрез глобалния закон „Магнитски“ САЩ замразяват активите на политици, държавни служители и други лица по света, които според американските власти развиват корупционна дейност и нарушават човешките права.

Санкционираният в понеделник Аджмал Рахмани има адресна регистрация в Дубай и паспорти от Афганистан, Унгария, Кипър, Белгия, България и островната държава Сейнт Китс и Невис.

От санкциите е засегнат и неговият баща Мир Рахман Рахмани. Министерството на финансите на САЩ съобщи, че двамата са добавени в списъка като бивши служители в афганистанския парламент заради „сложна корупционна схема за обществени поръчки“, която е довела до присвояване на милиони долари от договори, финансирани от правителството на САЩ.

Посочва се, че Рахмани и баща му стоят зад измами и злоупотреби с цени на гориво, с което са снабдявали афганистанската армия.

Справка в българския Търговски регистър показва, че една от фирмите на Рахмани - „Лего Инвестмънтс ЕООД“, е регистрирана в България през 2014 г. Посоченият адрес е на столичната ул. „Съборна“, а предметът на дейност е широк - от продажба на недвижими имоти и строителство до преводаческа, издателска и рекламна дейност.

Управител и едноличен собственик на капитала е Аджмал Рахмани. Според данните в регистъра той живее в Сейнт Китс и Невис.

Мир Рахман Рахмани също има няколко чуждестранни паспорта, но не и от България. Според финансовото министерство на САЩ бащата и синът са се сдобили с тези документи благодарение на програми за гражданство чрез инвестиции и така са улеснили незаконната си дейност.

През 2021 г. САЩ санкционира трима българи по „Магнитски“. Един от тях е бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски, който сега е председател на парламентарната група на движението.

В списъка тогава попаднаха още хазартният бизнесмен Васил Божков и заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Общо 64 фирми и организации, притежавани или контролирани от тримата българи, също влязоха в санкционния списък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG